如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
好多藍絲轉黃絲都係咁諗
好撚簡單既邏輯
點解有啲國家民主都有人民反抗?
就係因為無得安居樂業 睇唔到將來既前途
人生一世時間都為供層樓!幾撚可悲?
孔子條仆街啊都教我地
「修身齊家治國 先平到天下啦」
結構問題
安居樂業同文明係成正比
英國人當年咪識起公屋去主動解決問題
希特拉老共咪主動製造問題
Animal farm 個故事已經話咗知點解共產主義唔work

All animals are equal but some are more equal than others.

北歐國家嗰種福利資本主義,已經係最 work, 但首先你要國家有錢, 再有健全嘅民主制度
認同呀
兒登仔咪買到樓 fg50k 30歲前十萬好正常
而家係又想馬兒好 又想馬兒不吃草
想我地乖 但屎都唔比我地食
想我地點?

香港人就最現實
你肯比我地人人安居樂業
至少唔煩住屋問題
唔會咁多社會問題既話
你點管我地 我地都照奶架啦
香港人仲可以幫你創造好多財富tim

執政既人咁簡單既道理都唔知
啱呀
好似澳門每年都有錢派
赤化再嚴重都唔會有人出聲

其中一條導火線嚟
年青人生活艱難,物價高,戾氣重
你要拎埋佢嘅自由民主?
如果民生做得好,今次抗爭發唔到咁大
班官貪得太盡
如果一個政府可以令到人人有樓住 咁差極都有限
新加坡 法治
可能因為有樓先更怕利益受害而走出黎
Push
最新活動:唱民主聖歌,傳福音!
連儂牆呢條戰線不能倒!
「天水圍」率先完成重建連儂牆,加1分!
考驗毅力與堅持做更具價值嘅野
離開同溫層,接觸各種人,理解佢地嘅想法,將不支持我們的人轉為支持我們!這是成功的方法!

@Template@
抗爭/革命搞十年八載唔出奇
衛城革命,生活抗爭;拖垮邪惡、打倒腐敗;
每日任務:
1. 幫襯良心小店
2. 抵制「邪惡」「無良」的商戶,例如cctvb廣告、黨鐵商埸、黑社會、打壓員工的店鋪,減少淘寶、減少八達通
3. 安全之下,免費港鐵;二人同遊,一人免費;買平飛;長者八達通
4. 夜晚十點咆哮!(改九點未有共識)
5. 健身+運動,身體健康,鬥長命
6. 每日一post,社交媒體戰(Twitter, IG, Facebook, Reddit) #HongKongProtest #Chinazi
#FreeHongKong #HongKongProtests
Twitter 共識頻道 https://t.me/twittermansyunzou
7. 不要說推,試著copy and paste呢段嘢
8. 保持獨立思考,分析能力level up,抵抗fake news/ rumour ,五毛分化post

每星期任務:
1. 低消費,高儲蓄;罷買Bye Buy Day:星期日、星期五(唔買非必需品)
2. 做孝子救港,關心下老母老豆老人家,自己老母自己救
3. 去連儂牆貼3張文宣,輸出革命思想

每月任務:
1. 出糧換美金、買美股,MPF都買美股
2. 搵多一個人參與
3. 關心社會,陪審員、派傳單、放映會
或者做唔足,但我會堅持到尾;Best effort,你呢?
Version 2019.09.11 @Template End@
有個窮撚90後藍C:
居住問題個個地方都有 香港已經好好 唔好唔知足
做人應該要自我增值 努力實現夢想
廢青先下下要靠政府

樓主一定係做物理治療師
屌 如果唔係班奶共官容許大陸閪成撚日落嚟香港買樓買日常用品搞住晒 都唔會有咁多人支持示威者講起 真係因班奶共起
共產咪共產, 人人有飯好食生活好要乜民主

問題係共產極權唔會愛民丫嘛
唔好講咁多廢話
樓價去返20年前

大西北500尺居屋 below 100萬再講

要人人有樓住
清潔工都供得起

邊撚到有可能
明明好多有樓、一家大細都出來行…
做乜矮化後生個班只係為錢為樓先出來?
唔係話新加坡好
但至少新加坡衰極 Amos yee 都無穿無爛出返來
你睇香港/大陸,一早抑鬱症死咗
咁係 有民智 差得去邊
14年雨傘運動果陣你咁講仲合理
因為爭取雙普選都係想改善民生
19年反送中運動嘅目的主要唔係講緊買唔買到樓
係針對緊撒回條惡法同埋警方濫權
爭取雙普選都係其次
依家都大把中產有私樓既出黎啦
飛機師都俾狗拉暴動啦
你個樣
1. 高地價吸血
2. 新移民
3. 炒賣
根本無可能做到
更重要,直到呢輪之前仲係好成功既管治手段,個個淨係掛住供樓,唔會思考咁多野。係後來玩過火,炒到咁高價運中產都難上車先會成為其中一個導火線
緊係啦
班商人成日洗黑錢又盛
佢哋喺香港扎根係因為香港同大陸冇引渡條例,係大陸衰左重可以喺香港逍遙快活。
所以嗰陣第一次講修例班商家佬第一時間反對
連政府都要跪低,話唔會因為商業犯罪而送中

睇吓佢哋而家,幾大力支持修例
新加坡本地人幾十萬首期住千呎新樓
個個廿頭就結婚生仔
條街少人好行又乾淨

個個好食好住,又有家室
點得閒出去抗爭?

佢地政府真心為本地人好,樣樣都以新加坡人優先

香港政府食屎喇
香港人二等公民,冇食冇住冇生活

民怨宜家就一次過爆發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞