如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
老實講中國人係當我地係自己人,但自由行話比錢我地賺,買香港樓帶動經濟,結果只有少部分人得益,然後大陸人覺得對我地好好,覺得我們食碗面反碗底,其實大部分香港人根本無攞過佢地著數。我唔反大陸人,我覺得佢地d資訊得一面搞到分析唔到
即係如果有樓住你可以接受俾人監控、冇言論自由、做二等公民?

住屋係民生,自由人權係政治,唔可以拉埋一齊講!

呢啲乜撚嘢垃圾吹風 post?!?!?!?? 不推文回覆!
絕對唔係,北韓都'人人'有樓住
但人民生活係恐懼中既話係無意義既
啱既,唔只係減少民怨,如果有樓,都提高左行出黎既成本
歷史沒有如果
200萬人上街有不同原因,有民生咪溫水煮蛙囉
啱,根本啲中國人係覺得自己真心對我地好
但又on99唔知原來冇幫過不特止,仲係害緊
我前幾日睇番wiki時序唸,今次其實本身都唔會咁大型,係正苦做得太核突,樣樣唔跟程序做,夾硬黎。先爆得咁大
就算有樓住
一有送中條例
都會有咁多人企返出嚟
民建聯一講起公屋即刻有啲咁嘅鳩post , 大家小心
李光耀:善良嘅獨裁者就係最高效率嘅政府
林鄭係獨裁者 但係唔善良
最起碼政策福利要係真正為香港人
肯定會有示威,但都肯定唔會咁大型
唔認同
今次好多中產都好撐呢單嘢
Even講到明會撤回都無停止

根本唔關有無屋住事

係講緊呢件事一次過揭晒過去二十二年
甚至追溯至97前好多掩蓋著嘅千瘡百孔

佢地發覺咗原來香港已經變成咁
自己已經無辦法獨善其身
所以好多人都無退縮過
5年前已經同藍絲老母講 如果社會個個國泰民安 安居樂業 不愁衣食嘅話

邊個會反你睇吓新加坡就知睇吓曾蔭權年代就知香港人不嬲受軟唔受硬

當年揀個唐英生薯片上嚟溫水煮蛙,今日已經變咗香港市啦仲邊有人出嚟反

做少錯少 講少錯少 689 777 係咁衝出嚟柒 結果咪而家咁囉

15 6年前鳩推23條畀人屌到反皮,5 6年前鳩推國教 網絡23條又搞到雨革,而家又送中又蒙面點會唔反你

強硬派但係又唔搞民生,又想冇異見聲音

點解當中嘅曾蔭權年代冇大事發生呀?用吓個閪腦諗啦成班高官讀死書冇啲政治手腕
如果中共話要直接收返香港,我相信民生好唔好都會引發大型示威
但如果只係一條逃犯條例,我相信如果民生好既話,唔會引發大型示威
今次係政治問題,五大訴求冇包人人有樓住
你收皮啦
一過逃犯條例外資即走同一國一制冇分別呀屌你
大陸安居樂業?
笑死人咩,馬雲都逃唔出中共手指罅啦

樓主既意思咁多人都唔明

你由689開始年年派一皮,個個有居屋,已經令好多人唔想出嚟反政府

但係又冇民生 又年年大白象 又要強硬執政寸步不讓 共產黨唔係全面掌控社會民生各階層嘅話都唔敢啦

港共以為自己邊撚個先
咁民主制度下昏君4-5年就落台 甚至更短
但係專制昏君就要等佢成世
所以民主的確唔係一定好 只係唔會衰咁耐
人人有樓就無人出黎? 利益主議低能想法!
人人有樓,如果唔駛交租唔駛供,仲撚多人出黎添呀!
依家好多比樓拖住唔敢出聲!
如果個個都生活安隱 邊有咁多人睇個濕鳩政府推咩法

每件事佢執好啲門面 執好手尾 做好民生 就已經可以圈養更多港豬

而家你唔起豬欄 唔畀佢食野 仲要由放養嘅豬變成圈養嘅豬

啲豬都咬鳩你啦
俾人揸住春袋唔代表佢過得唔好喎
咁你咪解釋下點解咁多人揸住至少一層樓都肯出黎遊行示威企埋最前線囉
成班廢老都係好自私同冇腦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞