如果後生果代,人人有樓住,仲邊有咁多黑衫上街?

334 回覆
1935 Like 174 Dislike
我講緊果隻有樓住
係靠fg後做幾年野,靠個人月入供得起樓果隻
冇咁叻既職業, eg 薯條師, 咪公屋
普通職業,eg 做銀行clerk , 咪居屋
中產職業以上, eg 物理治療, 咪私樓

如果政府做到呢樣野
相信就算個社會冇民主, eg 好似新加坡咁
都冇人會上街著黑衫抗爭
如果人人都安居樂業,做咩要抗爭姐?

當年德國人咁支持希特拉
就係因為果陣普羅大眾
連麵包、牛奶呢d 基本野都未必有得食
垃圾政府
人人有樓主
班吸血鬼點cap水發大財
佢有能力做到咁樣嘅時候 即係佢係為香港好 為香港好嘅人點會比呢條閪例過 所以佢係仆街
今時今日重有呢d廢老藍絲思想
人人有樓住就唔會有大型示威
香港依家1千萬人都黎緊

邊撚度比你如果

如果少一半人就係既
咁依家真係冇
一般人唔靠父幹點買樓?
又諗起果個「老鼠天堂」既實驗
如果類似新加坡咁,開明專制
人人衣食住行有基本保障,有真。法治
真係完全無必要上街
香港去到今時今日,只係引爆咗20年來一直儲落來既炸彈
香港政府,民主同民生都搞唔掂
個問題根本唔掛勾
武漢之前有大型示威係咪又關武漢年輕人買唔起樓事
民主是必要,民生夠民主解決!
呢個政府有大半官員係賣港
個個都只係想自己發達 下下都做到最盡
完全沒諗過普通市民點生存
人地外國d官員富豪,雖然都爭權貪錢
但起碼會回饋社會 諗下點幫自己國民
而架香港d官同有錢佬 個個都當香港atm 係跳板
個個正仆街
冇另一個政府介入新加坡介入獨立嘅司法制度

佢地冇人大釋法
記得好耐之前曾鈺成講過 如果人人都安居樂業 你想佢亂都亂唔到
反修例係政治問題,住屋係民生問題,兩者拉唔埋一齊講,反修例一開始最大反應商界
中共冇當過香港人係自己人,仲一直滅絕緊我地,
一直每日150人,國教,二十三條,冇普選,DQ我地民選議員,
到而家送中,警權過大,一國兩制係中共唔守先,
你玩到咁,而家點收科,
冇可能囉,一下民生政策所有野一次過谷曬出黎
抗爭背後
就係「不滿政府」既情況導致

至於點解我會提起青年住屋問題
因爲呢個的確係大問題,導致年輕人極度不滿政府
而武漢方面,相信當地既背景唔能夠同香港直接比較
仲有好多高質素既人會抗爭但肯定小好多人會理
香港俾人種族清洗緊,支那人窮化香港人
洗腦赤化教育,洗走廣東話推普廢粵等等
不過睇下澳門就知,一開始大大力維穩又肯洗錢就唔會咁多抗爭
澳門有埋23條了

主要係由689開始,加上維尼上台,為奶共賣港急劇轉差,
導致社會不公義積累大量民生問題(新移民搶資源搶公屋,樓價炒高,租金高昂轉嫁哂消費者身上,行業單一得零售......)
事情發酵到而家
大家都睇得出,年輕人爆發既情緒已經唔止「反修例」導致咁簡單
反修例只不過係導火線
一野引爆左年青人壓抑已久,對政府不滿嘅情緒
軟性滅族
事實
唔會冇晒抗爭但一定會少好多人
少到唔足以同政府抗衡既地步
事實係呢個只係其中一個原因 政治制度有問題先係主因
up乜鳩,有咩民生問題唔係政治導致?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞