《願榮光》作者 有重要澄清阿!!!

465 回覆
1881 Like 28 Dislike
(代dgx巴打開po)

Q1. 唱歌就係左膠 唔唱得歌!!!
A1: 自古以黎 軍隊有軍歌 民族有佢地傳統歌
唔係上戰場時唱 (因為太嘈) 而係平時用黎凝聚人心 增加士氣
(google do soldiers sing)
"Outside of combat, singing together in the military is fairly common though, as cheesy as it sounds. It passes time and boosts moral in shitty conditions."

Q2: 國咩歌?!
A2: 由始至終都係抗爭者進行曲, 國歌唔係 你話係就係, 亦唔係你話唔係就唔係,
呢個係民主討論結果
而且都冇國 國咩歌

Q3: 首歌好難聽 唔夠激
A3: 首先 激有2種 一種係旋律上 另一種係唱法
第1種較為主觀 俾大家聽返下樂器bgm ver 我自己覺得係夠激 而唔會太露骨 從壓抑到後面激昂都帶住莊嚴感
第2種就比較少爭議 mv合唱版我地臨時錄 所以唱法冇可能係choir果種共鳴腔
大部份係pop+用力少少既唱法
好多人講俄佬果首好激 因為除左旋律之外佢地唱法係呢隻, 如果用返pop唱法一樣會唔夠激
所以睇唱法之外仲要睇旋律
純樂器原版:
https://soundcloud.com/dgx-dgx/anthem-ver30-by-dgx-yhl-t
mv版:
https://www.youtube.com/watch?v=y7yRDOLCy4Y

Q4: 好多宣傳 又派紙仔 逼人唱有冇搞錯
A4: 唔應該逼人唱
冇可能全部人都鐘意首歌 咁你地就搵另一首 OR覺得唔應該唱既就唔唱

有追開POST既知道我地公開左既第1個星期係推極都推唔郁d post
但等多d人知道之後就完全唔洗推 好多人自發幫忙

日程表 活動post都好多人post同宣傳 咁係咪逼你要參加呢?
分別係日程表/活動係冇聲
唱歌係有聲會入到你耳

兄弟爬山各自努力 互相尊重所有手足既權利
現場多人唔想唱就唔好唱
多人想唱你咪俾佢地唱下 之後換你地想唱果首or唔唱

Q5: 首歌係咪另有企圖
A5: 平時見大家唱今天我 光輝歲月 果D就真係唔激啦
所以想幫大家加BUFF 錢我地團隊一蚊都未收過
成品仲可以免費下載

Q6: 首歌而家點
A6: 我地錄左樂團版 執緊返d tracks同人聲拍子拉返準 editing上要大量功夫所以仲未出到
另外有2隊交響樂團係已錄/準備錄佢地versions 有專業chior
所以真心希望大家期待既激昂版可以盡快面世
唔係講笑 唱完有d想衝出去打交
推!
英文版好多人寫 但仲未有最終決定版 等大家再brainstorm下之後砌返一首出黎

當我有海闊天空恐懼症
難得有首咁適合嘅歌唔用,
有意義,簡單易明,
易上口,痴利筋都唱到「我願榮光歸香港」

何樂而不為
道理好簡單 同中國國歌一樣
有人會覺得激昂,有人覺得垃圾

反正我就覺得願榮光歸香港代入感強
作為國歌都不出為奇
推爆佢
期待激版
次撚次聽到海闊天空呢首歌就諗到夠鐘散水
建議大家聽多d其他國家國歌可以做對比

至少好過今天我先
我已唱咗無數次
up
首歌好正

只要係配樂同唱法上再激昂啲就更好
大家唱果陣唔好嗌歌
嗌反而會難聽左 放鬆唱 識唱classical既就更佳

仲有短音要短d
同意,軍樂係打擊敵人嘅武器,係心理戰嘅一種。
我覺得好好聽!!
幾時上spotify呀 等左幾日喇
係臭格全靠依首歌渡日。
用作激勵士氣有用
聽完好有想參加活動既感覺 多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞