應對狗要求解鎖電話證明部電話係自己方法

309 回覆
748 Like 22 Dislike
頭先坐A車去機場,黑警as expected 咁喺青馬收費廣場巴士站上車睇,佢哋見到成車都係手足(1x人), 就話係”原來係包車”,之後落返車,巴士開車,點知原來係去咗竹篙灣公路去迪士尼方向,嗰度有另一班狗接應,就全部人落車搜身搜袋,期間佢會叫你unlock電話,聲稱目的係想你證明部電話係自己,之後又兇你之類,頃刻我好廢咁unlock咗,不過狗最後冇搶手機,但係唔擔保將來佢哋唔會搶
事後我先諗到,其實iphone可以set “hey Siri” function, which is voice specific 先activate到,依個方法可以用嚟保護自己,同時又唔會解鎖自己部電話,又可以證明部電話係自己,test過就算連續㩒咗lock screen button locked Face ID mode都可以activate siri, 但室外噪音多時需要大聲啲嗌先有用

TLDR: set “Hey Siri” function, 狗叫你unlock機證明你係機主嘅時候,對住部電話大聲叫”Hey Siri / 喂 Siri” 就可以,就算locked Face/ Touch ID 都有用

出黎呀,自由閪!

不闖入、不塗鴉、不鐳射

如有發現,批淮大家往死裡打

明日之公眾集會(遮打花園)及公眾遊行(前往美領)已獲發不反對通知書。

集會部分
地點:中環遮打花園
時間:13:30 - 18:30
四節主題:時代子民、獄中讚歌、審判將至、天佑美國

※※ 遮打現場將收集香港人權與民主宣言聯署至14:30﹐隨後出發向美領遞交 ※※

遊行部分
集合地點:中環遮打花園金鐘道出口
集合時間:14:30
遊行路線:遮打花園經花園道往下亞厘畢道巴士站公眾活動區,向美國領事館遞交請願信

Push
lock screen用自己個樣咪得
佢搶咗機 swipe up咪會開到
[警世][最終文宣] 喚醒對中共既不信任 聯合世界圍堵#Chinazi
https://lih.kg/1548891

咁點解我唔一解鎖完即刻lock screen ?
個人認為hey Siri 風險更細
sor自膠諗唔到班畜生買唔起手機會搶鳩手機
因為hey siri係完全冇unlock過電話都prove到
班狗會唔會理你用voice 啊
你唔係諗住佢會聽你講
你點證明部電話唔係我?
總之在沒有搜查零的情況下,警察是不可以調查被諮詢的人手機裏的資料,這是你的權利。警察要求查看你的手機,你可以拒絕
lock screen wallpaper呀
唔係叫你face id呀,用你自拍wallpaper
有冇律師巴絲講下點樣應對先啱
iPhone 嘅話可以喺唔解鎖程況下睇到醫療檔案
醫療檔案度輸入定自己名
推黎個
Agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞