[工程屍] 2020 準見習工程師 搵工情報 & 失業調查 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
我搵唔多
發覺都係又唔岩自己性格做
似乎都係工程岩我
但而家唔知點入返行好
知唔知 有無工程entry post係最最易請 之後我去做mains interview又有d幫助
你之前完全冇做過consultant or contractor?
hd 定 degree
搵下物管 ATO or AE啦
無呀就係 果陣諗住唔做工程 估唔到而家又想
三大degree
但果陣hea讀 又隔左咁耐 乜都唔記得曬 衰過fg 問我工程野即刻口啞啞
而家從新起步 搵ato ae
有無咩特別推介我見工前溫下
溫下 bs notes
風火水電
物管多例睇
消防例 僭建d例 做落先會有心機睇
就快完 scheme 但係咩都唔識
根本而家經濟環境冇哂中國人做SALES搵唔到食就話工程啱佢多D 笑到仆街
仲想做AE ATO
EA TA都未必請你啦 SIU LUN 4
我以為佢係sales engineer
工程窮一世
唔關事丫ma
不過的確係仲廢過Fg
Ato ae應該都好難搵
唔係sales engineer 但都唔係發大陸財sales
貪夠hea
所以而家想轉返工程 resume極難睇
仲想做mains 唔好玩啦 衰過張白紙 得sub仔可能請你
oh 我仲以為mains ae會較少人爭去做tim
我見ae都請hd, 搵間細間d物管, 三大degree, 溫一個月書準備下有無多少機會
佢寫要求HD咋 做得MAINS 入面個TECH隨時都有DEGREE啦 唔好玩啦
仲要果D sub仔多數都好伏, 會狂壓你價先俾OFFER 你, 而家咁的市況, 分分鐘壓到你得15-16K, 你又頂唔頂得順咁低人工先?
介紹一間engine 公司俾你: pyrofae (衛安)
入職人工勁低, 但學到野.....做3-4年可以上返去28-30K
但要OT, 返6日, 每日9-9/10, 你頂到就send CV 過去
人工我係最可compromise 都預左 有萬二蚊都接受到
最緊要一路做有機會學做mains既野
肯捱下 你依份真係好岩入行
但9-9真係好嚇人
揸巴士好過
開12hr 6日入職就有27-28k

科大金師傅 而家返工仲會唔會屌黃絲?
機械工程畢業,想問下除咗GT仲有咩工啱搵極都搵唔到
有嘢學又有錢收
19 grad定20 grad?
20 grad同同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞