[工程屍] 2020 準見習工程師 搵工情報 & 失業調查 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
所以我話如果,不過恭喜你朋友又一個三年半70k就算第一年得10k 又咩都唔識都無所謂
有degree都係16k?
煤氣?
跳完 pt 政府 E 幾錢人工?
頂薪?100k 未計housing
Point44 11皮。
仲有就係E係政府裹面唔算好高級 ,大少少既decision都要經SE 甚至CE睇先出街E性價比極高
呢排幾靜下,入黎坐下先
有無人報左CEG同GEG,我入左紙申請了
無外人講到咁黑暗 其實4間都有收(even city)
不過又無written又無group in
一野用20分鐘interview決定請唔請你
咁即係班呀sir問得一個topic既野
不停問更深入 識咪得囉

當然 睇返stat 係港大仔佔一半以上 但唔代表其他u就自動收皮囉

同埋始終係政府工作 要跟呀sir madam做野
一定比私人公司更睇重禮貌
比個例子 例如個aco叫你:考生可以入面試室
你無敲門就行入去 咁就肯撚定點都唔會請啦。
其實aecom,arup同ceg考牌率差唔多
賣鞋老麥就話輸左姐
唔洗咁神化ceg
除非係行geo條路 geg就真係明顯all round training喇
咁geg的確同a記個d都好大分別,睇個training內容就知
electrical top up fg可以做d咩?
賣鞋又請人
長期請
最屈就係ceg geg 包生仔 淨係依點已經贏矖
淨番一成人 會做住contract AE 再考 perm AE (留意contract AE 已經同出面剛charter Engine 已經差唔多價)
你咁講,中學畢業就做嘢仲搵得快啦
仲駛乜畀4年學費咁傻豬
但問題係個陣做intern聽人講係keep住多少少,所以先係度問下
電子工程最好係去邊?
咪真係得個少少囉
想做返科技工程嘅話
R&D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞