[工程屍] 2020 準見習工程師 搵工情報 & 失業調查 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
兩個極端地唔同喎
前者準時收工 一世人工一眼就睇到

後者至少8點收工 五年後人工起碼2萬5
之後成世人工加薪都快過TO

肯挨就係consultant,唔肯挨就gov架啦。
射到周圍都係喇
兩個分開報既
Seg唔識人
ceg就一年收廿人 好似話7成港大仔

個個幾年之後就考返入去做professional grade
包生仔 三年半ICE可以26歲70k又凖時收工
做二年拎埋housing allowance
Design/ general training都算 三間A記都一樣有resources比GE
不過班ceg 可以training果陣落site做ARE
直接跟RE學野
呢下真係好癲 廿三歲仔識條撚咩
比ARE rank去睇site 仲要比得既civil project都細極有譜 一般判頭十億project已經叫做大
而政府ARE跟既都坐底幾十億civil work.

好撚on9 同私人市場脫節到離譜 得3間A叫拍得住
想問下黎緊工程前景會更好定係差?
大家加油
明明我都記得係分開報
唔知點解我問緊seg 但成串都講緊ceg
Demand and supply嘅問題
19年grad 已經唔想做宜家份工,想入去consultant 到做。想問可唔可以報GE2020
如果唔得 除左哩d progrom,我見其他職位全部都係要2,3年experience. 唔通真係搵份AE 做住兩三年先?
做緊乜
如果做緊相關嘅嘢可以直接報AE
進禍MT 報唔報得過?
純粹好奇

政府個d 工程senior grade係工程界算係點既offer?
佢地一入個point就好高
食 瞓 屙 屌
九龍灣班人lunch食ruby tuesday
中環金鐘返果班有冇咁捨得
中午飲茶去利苑 呢啲先係人嘅生活
水記?
係工程界,要入政府做E要有幾多年經驗?
係同代上嚟講,算唔算撈得好個批?

工作上有接觸,覺得佢地都幾神奇
只可以而家dE都越黎越後生
想搵大錢都唔會入黎啦
EMSD
掉轉左啦 係佢地想請後生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞