[工程屍] 2020 準見習工程師 搵工情報 & 失業調查 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
係……做過幾間,由細公司到大(M字頭同A字頭兩間英資consultants,另一間係香港嘅office已無咗,只留英國,印,中東offices)都做過。好多華人(香港,大陸,馬來西亞),印巴,歐盟國家嘅人。上個月,我個部門至新嚟一個意大利人。
你答咗自己了....eu唔洗working permit
但香港人要係個邊工作,公司要額外比多舊錢出嚟幫香港人整visa。Brexit既話,點會重易咗請香港人啊?
再講,英國人唔會對工科無興趣,係對落手做既先無乜興趣,所以佢地係想請labour/worker,非engineer。佢地既engineer同香港既engineer定義唔同

你都係查清楚少少
巴打想知英國佢地既engineer 同我地有咩唔同?
英國個邊係咪多d 做admin / project management 既野?
姐係似香港 client / gov 個種nature?
佢地個邊既engineer係真係講緊要考咗牌先會比你甩assistant,但香港你就算無牌都可以甩assistant。
Project management其實香港同英國都有,只係真係香港乜都要快,你未諗好所有野就起,一路起就一路諗就一路改,所以睇落個management好似差d咁,其實無乜大分別既。英國對design, admin野會balance d,其實真係只係個時間無咁趕,會有時間比你諗清楚點起先。
依家香港平均起樓只需一年半至兩年,總之要快
如果非client其實可以報佢地jobsdb請人既po
競爭冇咁激烈
運氣成分偏高
巴打,我以做civil engineering consultancy firms計,其他行如mech, ee我就唔知……不過係civil consulting firms,多外國人係事實……

Brexit之後,eu nationals(例如意大利,西班牙依啲經濟差地區嘅engineers)如要去英國工作,僱主要申請visa,鬼佬比香港人優勝係佢哋文化比英國人近,語文比香港人好,但香港人係數理底好啲。

我上文提過一單普通civil project,個design fee成幾百千英鎊,攞幾千英鎊幫人申請visa其實唔係大數字。老闆最重要請到個人做到嘢,因為出錯要補鑊個支出遠超過申請visa費用。係英國唔少consultants請好多個d外國人本身係祖家已有BEng,再係英國讀MSc嘅畢業生做grad engineer。
老實講cover letter重唔重要
係咪有就得
英文麻麻地 寫完都覺得廢
儘量執執佢啦,有啲去到final in會睇,感覺上大部分hr first in都睇咗你cv黎決定先
係寫就寫好D啦 我相信點都會有人睇
點睇煤氣gt
大概要幾多字到
我寫左400字 會唔會太多
一兩頁內啦
唔好多過一頁
我覺得200-250就差唔多
巴打係入面做緊? 其實housing seg 抵唔抵做(學野 , 行scheme 同 工作量方面)? 因為我知佢唔同其他政府grad e 包生仔。

Btw 有無人收到offer?
都係既,但數理底幾好,溝通唔到,融入唔到當地個文化都幾難行落去
總之個句啦,香港人過到哂d test就得啦。但我會話唔係咁易就得,可能civil偏向鍾意請香港人,但其他既範疇就好似比較難d
大家加油
仲有冇19 grad e 未搵/未搵到工/己轉行
我已經由做到仆街既工轉左去半退休工
物管?
我諗應該係,師兄知唔知入面好唔好做?
過幾日去房署見WS2 有咩要注意
利申: 外判WS2
FG 考到 WS2?
mech仔返緊client,學嘢多過做嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞