[工程屍] 2020 準見習工程師 搵工情報 & 失業調查 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
你都on9邊個講嫁
第一份工唔好怕辛苦,由中小型公司低層做起學到好多野,之後轉去大公司會見到一班高分低能,特別係班MT出身以為自己好高級但又咩都唔識
工程一入行做大細公司都係咁辛苦
大公司分工分得好仔細,畫圖真係淨畫圖,細公司食自己
其實我都想知seg每年收好少所以少人講?
內定晒咪無人講
有閪都有少少機
自己入唔到就話內定曬
不過位少就真 因為入面有限位
intern 點廢先?搵工英文好, 好重要..... 建議巴打先提升自己能力
無bc一樣收皮 人哋始終白人一定贏
19fg 報20 program
以我觀察。我系英國一間主要做civil consultant做。我個部門有60幾人, 意大利,西班牙,同绣個東歐人加埋成12人。佢地eu national,過嚟英國做嘢唔洗work permit/visa 。英國請咁多外人,其中一個原因係英國人對工科無興趣。
唔係bc同白人一定蝕底,不過香港人同東北亞人數理好過白人。廿年前我去英國in grad e,考英文,同structure嘅theories。我返工後,line manager同我講番,我考theories最高分……請一個外國人, 雖然 公司要出幾千磅以上嘅申請費去搞簽證,不過對一單中型scale嘅design fee係好少。做嘢做得唔好,犯大錯,公司賠錢仲大。
巴打係外國做緊consultancy firm?
今年Grad 又要去返mon po的日子
今年大電degree grad 宜家做緊bms
打算早d做到下年拎完bouns 同雙糧就走,因為真係好唔中意,而且怕跳唔返出去。
但果一年經驗寫唔寫CV 好
咁你點同人講個一年做緊咩
same, 我以為我自己出post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞