[工程屍] 2020 準見習工程師 搵工情報 & 失業調查 (15)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
OT 有錢?
傻仔 講有你都唔好信晒
次次都係俾20個鍾你 但要你OT 60個鍾
我以前有個friend做某a外資
以為有得claim 點知畀人問長問短
自動收皮做義工ot
每間 10 個?

Mech仔例又唔識 圖又唔識畫 點會請
多數做Contractor
不嬲到時到候就同你講冇BUDGET 叫你唔好篤鍾 但T照O
ARUP同WSP都係呢個玩法 WSP直頭未開盤已經唔夠BUDGET
19年Grad係咪都可以報2020 ceg/geg?定淨係for 2020 Grad e
Arup聽聞bonus最少三個月
聽下好啦
2020grad留名
想問而家係網上請緊人果d公司其實係請19grad定20grad?
要應屆grad 即係你報唔到

同埋要candidate未開過簿
大多數應屆生都未開簿
除非7月一返私人工就叫老細簽名
咁又唔入得g仔位
堅有 但ASSO以上
想問下咁多位巴打.
金城ae (文職) 同main con既助理管工揀邊個前途會好啲
都係個句啦,入去唔係會錢
但都要入到先得,arup呢d大多係要識人先得
睇你想行乜野路同你乜野背景
得個civil hd, 但金城個department唔係civil
我諗緊如果入到金城做1年如果發現無前景既我想跳返出黎做工人算.
助理管工要理好多野
唔好咁短視 諗你一生想行咩path先

Ae位一定無錯架啦 乜都要見
不過相對就辛苦d 掂多野即係可能收遲工
做幾年之後 勁既話咪一直係site PM位走黎走去
問題金城係細判頭 要跳黎跳去轉公司

管工位係前線位 份工要出汗但準時收工
最勁咪入政府做監工 職系
日日比人請飲可樂 但係一世唔會去到專業人士
三萬幾一世 都可以養家喇
我google過啲人話金城ae學野好單一, 入咗去好難跳得返出黎, 尤其是我做文職無咩實質野學到, 反而我做管工就日日落地盤睇場, 時間耐就學到野.
但係巴打我想講我返緊管工我無得準時收工.. 仲要一個月得兩個星期日休息, 仲要夜晚開夜睇住工人做野, 呢樣係我比較卻步既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞