進擊的巨人121

615 回覆
106 Like 4 Dislike
三國時代可以無厘頭寫到羅馬聖鬥士黎魏國捉雅典娜女神(唔係龍娘娘)

我知西漢有 絲綢之路

重要啲武功 吹到 宇宙大爆炸 同埋好似處女座 招式咁

以為睇緊聖鬥士志狼
格里沙話係因為艾倫控制唔到自己去殺人、咁同樣道理最後同吉克講嘅嘢都可以係艾倫控制嘅啫吓話
其實係命定理論個一套
一切野都係命中注定會發生
命中注定艾倫睇到未來之後會成為未來嘅奴隸然後翻去過去影響佢老豆嘅決定去達至佢睇到嘅未來 所以跟本冇改變到過去同時間線 以前唔同事件入面睇到有艾倫出現就證明咗艾倫引導格里沙都係注定嘅歷史流向
艾倫係最後一任進巨 佢會終結所有野
前任所有進巨都係跟艾倫個計畫行
自由的奴隸
進巨嘅特性係唔會屈服 保有自由意志
要屈服唔一定向某人
可以係對一件事

進巨擁有者可以見到未來
但佢哋可以去思想唔服從
好似格里沙咁 佢見到未來艾撚會繼承座標同進巨
佢雖然照做 但係佢唔想服從哩嗰未來

艾撚見到嘅未來都未必係成功
可能係艾族死晒加大部份人都死晒
但佢唔想服從哩個未來 佢想去改變
可能哩嗰都係艾撚唔比晒未來格里沙睇嘅原因

純推斷
closed loop 所謂改變過去其實一早包含係時間線入面
btw,我覺得艾撚變化咁大除左因為劇透自己,可能知道最後係會成功地鳴(hence嚇到格里沙鳩縮),但三笠明仔都會犧牲
大業已成,但身邊既人都全部走哂,自己又得返幾年命
記得果陣睇完第一部就冇追了,後面變到咁...
呢個係kenny死個時同兵長講段野 既有趣地方
每個人都係某d野既奴隸
團長 對真相
佢對力量
烏利等人都係奴隸

阿撚就係自由
畫得比較明顯就係佢同萊納對比 既角度
每件事都有唔同睇法
大家都有不同苦衷

女王,你被
結局一定唔會係攬炒or冇仔生既

一個改變左未來既新結局
笑死
但應該只係同到進巨繼任人講

好多人focus係進巨能力合唔合理上
我覺得呢d設定全部都係為左諫山創想表達既思想服務

由一開始 主角覺得失去自由 因為比人圍住 同家畜一樣
到比巨人入侵 生存權利都無埋
後面王政比人洗腦 無接觸真相既自由
Ackerman 對宿主絕對服從
Zeke 既絕育計劃 剝套埋生育權

到最後連所謂"追求自由"既進擊巨人 其實一d都唔自由
被後代傳來既記憶左右決定唔講 連佢個行動都似乎係一個閉環入面
Eren 摸手見到未來 到而家咩都改變唔到
Grisha 見到未來驚 要Zeke阻止 Eren 但仍然將巨人傳比 Eren

期待諫山創真係想講宿命論 咁佢又點同成書野既主旨 自由 奴隸連結呢
阿明第一季重複左幾次
什麼都不能捨棄的人,就無法改變任何東西

咁得到自由既代價係咩呢
艾倫應該係有選擇未來嘅權利,不過佢做嘅決定唔多唔少會有犧牲,例如莎莎
睇漫畫kenny死個時同兵長講段野
講每個人都係某d野既奴隸
當時睇已經覺得好正 同好中,到阿明 鬧阿撚個時 變得更加重要
某程度上呢段野係 巨人既主旨

到今集點明 根本進擊唔自由
無論結局 係攬炒 定 和平解決
巨人都係一套神作
屌好好睇又等一個月
真係有都唔奇
成套巨人可能 好似Tom Cruise套 Edge of Tomorrow咁

老豆唔講啦,阿撚改變既
兵長 係同 吉克開拖之前就質疑 每次決定保護阿撚都會死人,個決定正確? 重要描寫左佢頭痛
由開始司令唔殺佢,王政篇到馬莢篇
每一步 一有少少唔同
其他人所做既行為 都係一唔做 就唔會演變到阿撚冇死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞