進擊的巨人121

615 回覆
106 Like 4 Dislike
一套好既作品 其中一個要素 就係真實
真實先會引起人有唔同既感觸

支那人睇巨人 會覺得係日本軍國主義洗白
想講先代人既罪孽唔應該由後代承擔

猶太人德國人黑人會覺得係影射緊種族仇恨

香港人更加唔洗講 追求自由呢種普世價值就係重點

係一個咁真實既背景下 想解決幾百年都無平息過既種族、戰爭、自由問題 如果創哥寫得合理 當然封神
艾倫係路既終點
得佢先影響到前任
想問以前邊到提過 進擊巨人要接觸皇室的人先可以睇到未來?
好撚正呀屌你, 好多人估係穿越, 但原來係佢可以睇到未來, 即係比未來既影響返自己而家
今集咪呼應返90集艾倫用手接觸王血女神隻手原來就係幫佢解鎖窺見未來之力個伏筆
(他們)過去宿主既記憶由於艾倫記憶障礙冇辦法傳遞加上過去睇到既記憶有限,所以艾倫未摸之前本能上根本唔知亦都用唔到呢種能力,王血既女神就係開啟呢項能力既鎖匙
不過格里莎點解鎖就唔知,鳩估梟可能就死先比佢睇到零碎下任叫艾倫要拯救阿明同米卡莎既未來記憶先最後準備打針先話比格里莎知
真係好撚癲
而家就咁睇每代進巨宿主爭取自由嘅性格都係因為艾撚影響佢地
姐係冇咗思想自主咁追逐自主 好諷刺
另外我估個結局就係艾撚嘅焦土計劃成功咗
不過好大可能犧牲哂阿明 三笠所有羈絆(第一集對三笠喊)
所以就算成功咗都係一個sad end
但係艾撚就追逐到佢所謂嘅自由

巨人啲fans都係cls
首先就我就係講下笑話估中

我就唔知你係到做乜春撩交嗌

其次,我屋企住私樓駛唔駛同你報告呀傻仔
可能舊結局就係攬炒呢
呢個係文字邏輯問題
自由本身就代表無拘無束,而奴隸即係被某樣野束縛,所以擁有自由並唔=成為自由既奴隸。

追求自由呢個行為就唔=自由,追求自由呢個行為係可以變成追求自由既奴隸。

所以創哥話進巨係一生都追求自由,而作為繼承者,呀倫就係追求自由既奴隸
但艾倫未有進巨前已經係咁
忠於自己都算奴隸?
理論上追求緊乜野就係果樣野既奴隸啦
咁乜都唔追求係咪先叫最自由
文字遊戲

就係咁諷刺
期待諫山創真係想講宿命論 咁佢又點同成書野既主旨 自由 奴隸連結呢

講返呢樣先
個人點解覺得都係會阿明路線
烏利同kenny 既友誼從烏利有壓倒性力量 但唔想逼害尋求寬恕 而建立
死前 認為 暴力係無法回避既真實 但都相信當時既奇蹟
到最近薩莎 老豆原諒 加比
都係強調懺悔與寬恕,而阿撚行既路 只不過係互相逼害 而唔係阿明咁溝通和解
可能咁先會有真正既自由
阿明路線係咩意思
阿明係左膠 阿明路線即係放下仇恨傾掂佢?
問題係而家全世界都憎你 島內根本無談判既資本、無"原諒"馬來既資格

但我同意救世界既會係armin
原因只係 係爭注射劑果陣 Eren講左句
"拯救世界既唔係我或者團長 而係阿明啊!"
我只係直覺呢句會係作者最中意玩既foreshadowing
至於佢點破局就要睇創哥表演
仲有一樣奇怪野
就係阿明係用成個return to shiganshina arc 加全團加團長條命塑造既角色
但之後除左嚇下馬來人同炸軍艦之外 完全無以身為全書最醒既智囊作出貢獻
相信佢會係最後發光發熱
阿明同黑鬼/阿妮講野 應該賞試互相了解而傾通,如果可以重新黎過幾好
當然點解決 人地搶資源 咩冰爆石我都想知,作者要圓故仔 實有辦法既
例如好似賣冰爆石比日本仔咁 保持和平
可能從 入侵馬萊 前再改變,所以我係信輪迴

至於作者話 唔會輪迴論 聽過好多次
但我想問下 source 係邊
話咩訪問有時又話咩動畫荒木監督講
阿明同黑鬼/阿妮講野 應該嘗試互相了解而溝通,如果可以重新黎過幾好
當然點解決 人地搶資源 咩冰爆石我都想知,作者要圓故仔 實有辦法既
例如好似賣冰爆石比日本仔咁 保持和平
可能從 入侵馬萊 前再改變,所以我係信輪迴

至於作者話 唔會輪迴論 聽過好多次
但我想問下 source 係邊
話咩訪問有時又話咩動畫荒木監督講
據我所知 係有fans問荒木
第一季第一集 Eren 個夢有冇意義
佢答無
Fans理解為無輪迴
之後越傳越錯 其實作者本人係無否認過輪迴

但我個人唔覺會輪迴 太老套 呢個梗用到爛
我個名都係
明明係智慧11 馬萊篇之後淨係攬晒啲屎上身,又比人食住上
幾時帶返兵長出黎玩舖大
韓吉團長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞