big4捱騾仔入bank定bank MT?

50 回覆
8 Like 4 Dislike
audit 勝在有個CPA 牌, 值錢D,
ibank middle office 無牌, 其實好多人都覺得, 純以人工計, 做BIG4 audit 入去捱係好過做投行BO/MO
有mt揀嘅一定係mt(除左細港資)
完兩年program 就升mgr 有4xk(未計bonus)
Mt係親生仔 如果係RM d盤係好過mid join好多

Audit一開始人工真係好低
人工升幅depends on你幾時有q pay
工時長仲要考試 第三年係有30k 但性價比好低
好彩做Fs先有機入返bank
如果做audit諗住5年後入返bank做mgr
咁點解唔fg入bank mt program
人地三年就升M

除非你aim做cfo/fc
覺得自己可以喺人海中脫穎而出
Then go ahead for audit

P.S. big4 consulting/FA 另計
咩function 同邊間先 集友mt同大貓都已經差好遠

手足們:
我整咗個Butterfly分解教學比大家。

Youtube片: http://shorturl.at/aBNY4
一方有難 八方支援
兄弟爬山 各自努力
光復香港 時代革命
五大訴求 缺一不可!
睇咩bank
如果有ibank gt 一定Ibank

如果Corp bank/ retail
就big 4
因為Corp bank /retail 幾時入都咁易
MT係咪一般都請三大商科?
big4 non fs 可唔可以入返bank
要轉去FS做一年先入得返bank
三大+海歸
覺得自己捱得咪入
Big 4 之後嘅人工高過MT
可唔可以詳細啲講吓?
Assumption係mt升完mgr之後冇得再升
而audit順利升到M之後又好順利咁升到sm/director/partner
咁audit之後咪高過mt囉
無相關intern 工科難唔難入?
一般就難啲 但in得好都有機會
有關係另計
工科就無謂半途入火坑

利申reject過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞