【思古井事件】新發展方向

284 回覆
92 Like 16 Dislike
影片: https://www.facebook.com/moveforwardproduction/videos/1789369181384153/
youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AveFDMB0yus

大家我,我叫麒哥,現在為「無課 Move Forward」拍片團隊的隊長,亦是一個基督徒。

我由一開始思古井高登出帖時已經開始關注,但想不到事件到此仍未解決。

直至上星期由「思古井事件關注」Facebook Page發出的影片,導致我決定要幫助思古井。事件發生至已經半年有多,網上的討論、雙方的對抗不斷,但似乎思古井的問題仍未解決。

我在Facebook Page找到思古井的聯絡電話,並聯絡了思古井,經討論後決定用網上眾籌的方式去幫助思古井,希望在事情上找到新的方向。

得知思古井在事後欠下約10萬元(學費為$78000,其餘費用為周邊使費 (如: 身體檢查、護士服、打針費用、實驗袍等……) 的學業債務,因被退學後失去工作機會所以未能獨力償還。

這條影片是經思古井同意後拍攝製成的,目的是希望透過一個溫和的手法去解決問題,集合網絡的力量去幫助思古井重拾生活。我們的立場是息事寧人,以幫助思古井個人需要為主要目標。

希望有意幫助思古井的人仕或多或少參與這個行動,為解決思古井的問題出一分力,若未能捐款的有仕都可以透過分享這條影片或關注這件事去幫助。

此眾籌的收入將全數歸於思古井作應付學債及生活需要的支出,
無課 Move Forward 不會收取任何費用。

容許我我用我們團隊的名字作結,希望思古井本人能Move Forward 重新站起來繼續向前。願思古井能早日放下包袱,忘記傷痛,過新的生活。

--------------------------------------------

眾籌方式
1. 網上捐助
利用Google Form登記 輸入要捐助的金額及電郵
期後有專人會透過PayPal發出付費邀請電郵
http://goo.gl/uuTqqC/
*PayPal的捐助支付時請選擇「這是給朋友或家人的」 (原本是「這是用於購買商品或服務」)並付大約5.75%的手續費,後者手續費會由思古井支付。

2. 銀行過戶
直接將金額由銀行過數
恒生銀行 792-080079-882 Leung Lit Ming
完成後可以影相將過數單傳送到
whatsapp: 98253639 (思古井) 或 email: HelpSzeKuCheng@gmail.com

查詢及聯絡:
whatsapp / whatsapp call: 98253639 (思古井)
email: HelpSzeKuCheng@gmail.com
google form link 更正
goo.gl/uuTqqC
點解會演變左捐錢?

我因為呢件事除左無左前途之外, 亦都令我揹負住唔少嘅學債.........
值得支持嘅
聽日過數
聽日過數

好多謝你
聽日過數

好多謝你

頭盔:中學雞過唔到好多,但幫到幾多就幫
lm

如果巴打還晒債 仲會唔會繼續追擊教會?

一定繼續追擊, 佢地帶俾我嘅傷害唔單指係金錢上嘅損失。我哩半年所經歷嘅精神壓力大到不得了, 我半年都未訓過好覺, 而且大部分時間都頭痛。

其實我所講唔好攻擊基督教嘅意思, 只係希望大家唔好傷害好嘅基督徒。

一定繼續追擊, 佢地帶俾我嘅傷害唔單指係金錢上嘅損失。我哩半年所經歷嘅精神壓力大到不得了, 我半年都未訓過好覺, 而且大部分時間都頭痛。

其實我所講唔好攻擊基督教嘅意思, 只係希望大家唔好傷害好嘅基督徒。

辛苦你了 加油

要針對關事既人,唔係個教,點唔鍾意都好,佢地唔係直接相關。

辛苦你了 加油

例如話幫我拍片果個都開宗明義講自己係基督徒, 呢啲咪就係好嘅基督徒, 我唔會去攻擊, 唔會去追擊呢d基督徒。

我唔知有冇同大家交代過,哩半年間仆街教會, 除咗冇人幫我不特止, 仲有人私底下whatsapp 對我惡言相向。仲有大家都見到呢半年佢地不停派網絡打手抹黑我,攻擊我, 傷害我。
思巴打有冇正正經經搵工? 冇工開等人入稟你破產
思巴打有冇正正經經搵工? 冇工開等人入稟你破產

我有part time, 但係哩d最多都係解決到燃眉之急
捐錢的確係另一個實際嘅幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞