[突發] 香港人終於有屬於依個時代既進行曲 (原創) !!!!!《願榮光歸香港》 大合唱團mv版

1473 回覆
1212 Like 9 Dislike
唔識講 但係一首國歌應該要聽唔明但係都比到一個感覺人

e.g..god save the queen, 首歌聽落去好有威嚴 畀人一種莊重嘅感覺

la Marseillaise 唔知佢噏乜春, 但係知道佢 應該係一下關打仗一下關革命事
近年冇聽歌
以前乜都聽,聽到覺得特別嘅就會做分析研究。
音樂就冇標準嘅,但係要成功用聽覺觸動到印象,音樂發展咁多年已經有好多元素既準確嘅描述。

一講音樂我就會分析員上身 唔使理我

繼續努力
光復香港
利申左先
無講過呢首係國歌
god save the queen更冇節奏同變化
其實你係咪聽到4重合唱聲所以覺得好聽
or full orchestra 配樂

法國果首第一句係幾好聽 後面果d還好 因為變化大所以冇左莊嚴感
大推
下次加埋合唱分聲部

聽到起晒雞皮

光復香港,時代革命
推爆佢
努力就當然會

你話音樂係冇標準?
但之後又有準確嘅描述?

請指點迷津
push
無可否認紅歌黎講呢隻真係極品
學術上有分析價值
都想多d人作曲 每次都改舊曲唔得
係咪國歌
God save the queen 認同冇變化, 但係唔認同冇節奏。 或者應該咁講聽完一兩次比God Save the Queen 
God save our gracious Queen, 
Long live our noble Queen, 
God save the Queen
呢幾句個旋律洗咗腦

某程度節奏上可以算係成功
好勁呀!!
我第一次聽都覺得好似唔係咁有feel
但越聽越正
其實我第一次聽美國嘅star sparkled banner 都無乜感覺
係之後見到啲歌星重新演譯或者啲美國人一齊嗰陣先有feel.
我覺得樓主呢首有香港特色,又好記,好期待可以見到香港萬人合唱嘅場面。
香港人加油!
聽到我起雞皮
推推推推
Push
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞