[異能戰鬥]【為了與女友出國旅行,我只好打示威者來提升信用評級】

869 回覆
279 Like 16 Dislike
~全文完~
無爛尾,可以放心追
過兩日會寫埋後記同出問卷調查
有冇第二季
推到有
少有冇爛尾的故
一開始追po到而家完左有d唔捨得添
《為國旅行》全文已經完結,倉促寫成嘅十二萬字無經過周詳規劃,當中可能有唔少犯駁之處,而且文筆亦甚為粗糙,但係呢五個幾月大家都無放棄我,我衷心感謝所有閱畢全文嘅讀者。但係正因為今個故寫得即興,所以我都寫得快過之前好多,而呢一點亦都係我喺今個故入面最大嘅得著。但係如果你都係覺得我寫得好慢,請你今後繼續支持我,見證住我嘅成長。

今次嘅結局可以話係有啲開放式,希望大家會鍾意。由於唔打算寫續集,所以喺中期投票之前我都係傾向全滅結局,國士會死淨安娜一個返烏克蘭,但係睇完投票結果之後就改變主意,寫咗一個大部分人都存活嘅結局。至於續集,我仲未決定寫唔寫,老實講最後都係睇本篇嘅人氣決定。寫完淡星嘅時候我都想寫續集,但係我問咗自己一個好殘酷嘅問題,既然本篇都無咩人睇,咁續作又會有幾多人睇?但係就算決定寫續集都唔會即刻開始寫,因為我已經決定咗下一部小說嘅主題,一部我視為人生中最重要,不得不寫嘅故事。

香港保衛戰──一部以二戰時期香港戰場為主題嘅歷史小說。喺兩年前睇完托爾斯泰嘅戰爭與和平之後,我就打算以香港保衛戰為題寫一部類似嘅小說。特別係呢八個月嘅經歷,令到只係業餘作家嘅我有一種使命感,要寫出屬於香港民族嘅歷史小說。雖然可能係吃力不討好,可能會比之前嘅小說更加冷門,但係我都想更多人認識到呢段歷史。

下一部小說我會好似之前Nostalgia咁寫哂先出,所以可能要等幾個月甚至一年先有得睇。中間我應該會整理好青文獎篇落選作品貼出嚟,同埋睇下之前嘅故有無咩短篇未寫。喺呢段期間大家如果無嘢睇,不妨睇下我之前嘅兩部小說,淡星同Nostalgia,一部係十萬字嘅異星球奇幻小說,一部係四萬字嘅廣東話社會愛情小說。又或者睇下托爾斯泰嘅戰爭與和平,感受一下文學巨匠嘅魅力。

最後希望大家可以幫忙填份閱後問卷,中期問卷有67人填咗,如果閱後問卷少過67份我一定會傷心到失眠。《為國旅行》唔只係一個故事咁簡單,而係一個真實存在嘅世界,即使無我嘅敘述,陵陵佢哋都會堅強咁生活落去。我哋下個故事再見!

問卷link:
https://forms.gle/UhHhUwL7tjXkQezu5
答你唔到
但短期內唔會有
五個半月啦
多謝支持
完結灑花
由頭追到尾 佳作
Btw柳如潮係邊個?皇后?
唔捨得
原來五個半月啦,好唔捨得隻故

我都諗過使唔使寫柳如潮(皇后)
多謝支持
BTW 第七題我加返續集嘅選項入去
我見有人咁答先醒起我無加
《為國旅行》唔只係一個故事咁簡單,而係一個真實存在嘅世界,即使無我嘅敘述,陵陵佢哋都會堅強咁生活落去。我哋下個故事再見!

中伏
呢度應該係霄漢
陵陵係上個故嘅主角,我copy完唔記得改
成個故都比人叫皇后
隊長連名都冇 仲慘
定係有講過名 唔記得左
無講過
開頭無諗過佢咩名
之後就咁算
個故好精彩
三日由頭追到尾 好好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞