上帝同中共原來好似?到底上帝係藍定黃

47 回覆
6 Like 53 Dislike
上帝好大機會係藍,因為唔民主,又永續連任

中共:反我者>>酷刑
上帝:不信者>>永火之刑

其實中共同上帝一樣,「你唔聽話就要死」係極權式恐嚇,用懲罰黎迫你接受佢嗰套,好多人都係覺得「信左先算,我唔想落地獄」,如果無地獄無大審判,根本好多人都未必會信基督教

我好多朋友都係深黃,但無信教都要落地獄藍絲耶撚就上天堂?公平咩

利申 耶撚,細個覺得落地獄好慘,唔想落就信左,但越諗越唔撚對路,極權黎既喂?而家大左,到底要極權既天堂定自由既地獄,真係要諗諗,tg都食過洗怕你永火?
你咁諗就代表你對上帝認識真係好有限
舊約同新約好大分別的
你確定基督教的上帝是真實的上帝?
會唔會只係以色列政權作出黎的維穩故仔 ?
或者只係宗教家作出黎的故事?
或者係外星人的傑作 ?
或者係外星人搞的權鬥實驗 ?
宗教可以係外星人的傑作,
宗教外星人在地球人中做的實驗項目之一。

外星人作故仔,等人類乖些,唔好成日打交,釋放你地的恐懼,又唔會顯現出黎俾人類知。
然後再俾部分人經歷神蹟經驗,等你地信?
分化撚
樓主你諗諗
耶撚 :黃絲
非耶撚 : 藍絲

無一套共同相信既價值觀點樣一齊生活,盞嗌交多過食飯,日日同班藍絲生活仲叫天堂?

仲要講緊係一齊生活直到永遠永生點捱

Btw 好似基督教無唔信地獄呢件事?只係得有無得上天堂既分別?
如果聖經係以色列政權作出來嘅維穏工具,會唔會寫到啲以色列領導咁仆街?佔聖經好大部分嘅「先知書」,好大程度可以話係批抨當代政權嘅文字紀錄

至於外星人,有無恁過外星人可能係鬼作出來嘅局,就好似鬼扮手足一樣?
如果聖經是以色列的維護工具。

你要明白,古代絕大部分都係行帝制。
中國都係帝制,歐州,中東都係帝制。
民主制係科學革命後先出。

所以,在歷史角度看,以色列呢個「神權政治」下的皇帝算比較仁慈。所以先能成為世界宗教傳遍天下。
咁上帝有冇搵枝槍指住你叫你信,唔信就一槍收你皮?
有。
節錄自聖經

「信祂(耶穌)的人不被定罪,不信的人罪已經定了,因為他不信神獨生子的名。 」
—— 約翰福音3章18節

「信子(耶穌)的人有永生,不信子的人得不著永生,神的震怒常在他身上。 」
—— 約翰福音3章36節

「你們中間若有先知或是做夢的起來,向你顯個神蹟奇事,對你說:我們去隨從你素來所不認識的別神,事奉他吧。他所顯的神蹟奇事雖有應驗,你也不可聽那先知或是那做夢之人的話;因為這是耶和華─你們的神試驗你們,要知道你們是盡心盡性愛耶和華─你們的神不是。你們要順從耶和華─你們的神,敬畏他,謹守他的誡命,聽從他的話,事奉他,專靠他。那先知或是那做夢的既用言語叛逆那領你們出埃及地、救贖你脫離為奴之家的耶和華─你們的神,要勾引你離開耶和華─你神所吩咐你行的道,你便要將他治死。這樣,就把那惡從你們中間除掉。 」
—— 申命記13章1至5節

“ 你同胞弟兄,或是你的兒女,或是你懷中的妻,或是如同你性命的朋友,若暗中引誘你,說『我們不如去侍奉你和你列祖素來所不認識的別神』, 是你四圍列國的神,無論是離你近離你遠,從地這邊到地那邊的神, 你不可依從他,也不可聽從他。眼不可顧惜他,你不可憐恤他,也不可遮庇他,總要殺他。你先下手,然後眾民也下手,將他治死。 」
—— 申命記13章6至9節

咁上帝有冇搵枝槍指住你叫你信,唔信就一槍收你皮?
有。
節錄自聖經

「信祂(耶穌)的人不被定罪,不信的人罪已經定了,因為他不信神獨生子的名。 」
—— 約翰福音3章18節

「信子(耶穌)的人有永生,不信子的人得不著永生,神的震怒常在他身上。 」
—— 約翰福音3章36節

「你們中間若有先知或是做夢的起來,向你顯個神蹟奇事,對你說:我們去隨從你素來所不認識的別神,事奉他吧。他所顯的神蹟奇事雖有應驗,你也不可聽那先知或是那做夢之人的話;因為這是耶和華─你們的神試驗你們,要知道你們是盡心盡性愛耶和華─你們的神不是。你們要順從耶和華─你們的神,敬畏他,謹守他的誡命,聽從他的話,事奉他,專靠他。那先知或是那做夢的既用言語叛逆那領你們出埃及地、救贖你脫離為奴之家的耶和華─你們的神,要勾引你離開耶和華─你神所吩咐你行的道,你便要將他治死。這樣,就把那惡從你們中間除掉。 」
—— 申命記13章1至5節

「你同胞弟兄,或是你的兒女,或是你懷中的妻,或是如同你性命的朋友,若暗中引誘你,說『我們不如去侍奉你和你列祖素來所不認識的別神』, 是你四圍列國的神,無論是離你近離你遠,從地這邊到地那邊的神, 你不可依從他,也不可聽從他。眼不可顧惜他,你不可憐恤他,也不可遮庇他,總要殺他。你先下手,然後眾民也下手,將他治死。
—— 申命記13章6至9節
巴打可以睇下美劇preacher
上帝其實都係一個仆街黎
上帝係分是非黑白,唔係分藍黃
似無能嘅上帝 無料又想做救世主 但我覺得更似家暴賤男 係出面俾人恰到仆街 返到屋企搵d老婆子女出氣扮有尊嚴
上帝係唔係真?我唔喺現場,手頭上冇呢一方面嘅資料,而家答唔到你

其實「信」呢樣野真係盲信的!我都無見過我以前同d藍絲真係一樣,教會講乜信乜架,而家唔會再接受呢d盲目既講法囉

如果確定有上帝就唔叫信啦,個個人都可以話自己比「聖靈感動」而信主,但無人知邊個既感受係真正黎自上帝,盲人摸象聽過未

簡單講,作為一個理性耶撚(唔覺得其他宗教係錯),我可以同你講,我會覺得有一個「神」,但我覺得基督教未必係唯一認識佢既渠道可能其他宗教既神都係佢黎,唔同文化有唔同演譯姐。正如你有中文名同英文名,去到外國咪用英文名,同鬼佬講英文囉,香港人認識嘅你同外國人認識嘅你可能有少少分別,但係都係同一個你嚟㗎嘛

政治覺醒,宗教都要覺醒!
再講外星人

如果科學思考,上帝是外星人機會係好高,遠高於有鬼魂存在,理由如下:

首先,可觀察宇宙,有20000億個銀河系,每個銀河系約有4000億個太陽系,我們的太陽系中有8大行星,地球只是其中一個太陽系中的行星之一。

宇宙之大,實在驚人,按比例,地球在宇宙中,比沙粒,比細菌,比病毒,比基因,甚至比原子還渺小。

所以如果有外星人,其實好平常。有比我們聰明萬倍的外星人,也好正常。

今日地球科技,無法離開太陽系,無法識別外星人,但已經發明左智能手機,無線通訊,0.1秒鐘訊息由香港直達美國。如果外星人,有超光速技術,搵到我們,來地球旅遊,絕對可以假扮神明,行神蹟醫病,搵人類做實驗,示範,人類不能看見佢地,但可暗中感受到一些神秘力量。
槍就無,但地獄永火應該痛過槍

我最近同好多教友討論過,佢哋諗返開始信嘅時候,都係聽好多人不斷強調信嘅可以上天堂否則就落地獄,覺得好怕死後既懲罰,不如信左先算
點解上帝又要拉埋落黃/藍度!?
你確定藍絲耶撚係真弟兄/姊妹?
你又知佢哋唔會落地獄?
你唔係仲覺得淋病嚮天堂有個位吧!?(Well, 我相信佢真係有個位...嚮地獄!!)
如果你覺得政見同信仰真係咁有關係...勸你搞清楚乜嘢係你嘅信仰先!
唔好嚮度出啲膠post失見證啦...你係咪好想玩分割先!?
Anyway, 神權同政權係好大分別的...作為信徒你真係有必要搞清楚, 否則你應該檢視下自己信嘅到底係乜! (建議你參考吓楊牧谷的<基本信仰與超凡生命>及<壞鬼神學>
上帝=首席清算師

清算全人類
沒有是非黑白,只有信與唔信

殺人犯行死刑前,痛改前生信咗主>>上天堂
香港普通打工仔,黃絲,非教徒>>>落地獄
上帝好大機會係藍,因為唔民主,又永續連任

中共:反我者>>酷刑
上帝:不信者>>永火之刑

其實中共同上帝一樣,「你唔聽話就要死」係極權式恐嚇,用懲罰黎迫你接受佢嗰套,好多人都係覺得「信左先算,我唔想落地獄」,如果無地獄無大審判,根本好多人都未必會信基督教

我好多朋友都係深黃,但無信教都要落地獄藍絲耶撚就上天堂?公平咩

利申 耶撚,細個覺得落地獄好慘,唔想落就信左,但越諗越唔撚對路,極權黎既喂?而家大左,到底要極權既天堂定自由既地獄,真係要諗諗,tg都食過洗怕你永火?
你確定基督教的上帝是真實的上帝?
會唔會只係以色列政權作出黎的維穩故仔 ?
或者只係宗教家作出黎的故事?
或者係外星人的傑作 ?
或者係外星人搞的權鬥實驗 ?
如果聖經係以色列政權作出來嘅維穏工具,會唔會寫到啲以色列領導咁仆街?佔聖經好大部分嘅「先知書」,好大程度可以話係批抨當代政權嘅文字紀錄

至於外星人,有無恁過外星人可能係鬼作出來嘅局,就好似鬼扮手足一樣?
再講外星人

如果科學思考,上帝是外星人機會係好高,遠高於有鬼魂存在,理由如下:

首先,可觀察宇宙,有20000億個銀河系,每個銀河系約有4000億個太陽系,我們的太陽系中有8大行星,地球只是其中一個太陽系中的行星之一。

宇宙之大,實在驚人,按比例,地球在宇宙中,比沙粒,比細菌,比病毒,比基因,甚至比原子還渺小。

所以如果有外星人,其實好平常。有比我們聰明萬倍的外星人,也好正常。

今日地球科技,無法離開太陽系,無法識別外星人,但已經發明左智能手機,無線通訊,0.1秒鐘訊息由香港直達美國,有些實驗室還研究緊腦機接口,腦電波輸入法。如果外星人,有超光速技術,搵到我們,來地球旅遊,絕對可以假扮神明,行神蹟醫病,包括醫精神病(趕鬼),甚至叫死去的耶穌復活,搵人類做實驗,和示範。人類不能看見佢地,但可暗中感受到一些神秘力量
你確定藍絲耶撚係真弟兄/姊妹? <<<<<呢句說話已經表達左你覺得宗教同政治有好大關係

如果上帝因爲一位教友係藍絲而唔比佢上天堂,係咪即係DQ呀

我好肯定有教友係好人,但政見方面比人誤導,無理由要落地獄

作為一個香港人,我覺得林鄭會落地獄,作為一個教友,我覺得林鄭可以上天堂(無人係無罪架),只要佢真心信主。
係好矛盾,所以我都開始接受唔到

討論下就失見證,就係呢啲講法令到我開始唔鍾意教會入邊啲人
其實我唔會好似其他耶撚咁排除呢d講法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞