有冇做生意嘅巴打講下近排生意如何?

776 回覆
462 Like 4 Dislike
我旺角開食肆,星期六日跌左一半生意額
業主又唔肯減租,而家每月輸十萬
但點都好,執粒都唔割蓆!
所以話做生意
Target的客路唔可以太過單一化
一尾target大陸人
人民幣係咁冧就收曬皮
仲賴曬落示威活動
識唔識咩叫做風險管理呀大佬

尋日行過d商場餐廳
咪一樣有香港人排隊
咁點解人地呢d又做得住呢
點解開到周街都係ge金舖藥房收曬皮
有無諗過要做下marketing吸下本地同世界各國ge客呢
食一條水就諗住無限做

利伸: 做生意
做IT Vendor, 客開始縮沙, 傾左幾個月就黎要開始既project都要cancel.
今年只求唔輸,繼續支持香港人,保護香港既自由
做細旅行社 7 8月小咗好多生意 跟住啲公司冇錢找數 變咗我地冇錢找數 公司決定遲出糧個幾禮拜 下個月有機會放no pay
金鋪果d sales一早俾大陸人train到閪面對客都照開單,佢地仲撚識得marketing咩
零售業績比上年同期縮左一半,果一半係大陸人
零售,自家品牌,減低咗消息意慾
Distributors 都拎小咗貨,但靠外國單覺得香港示威再激啲都無問題
香港所謂嘅經濟數據
根本係唔能夠反映平民百姓真實嘅生活境況
去到今時今日香港呢種被權貴極致壟斷地步
基本上所有產業/基礎都係完全扭曲畸形
當年麥理浩嘅香港黃金十年政治藍圖同建設
為香港所打下穩健嘅根基
就俾而家呢班權貴付諸一炬摧毀晒
做餐飲,主做本地客,生意比上年同期跌2-3成。
根本所有區生意都差咗
係程度唔同姐
老銅真係靜到沙士咁款,條街得果幾丁友
民生野正常
平時條街一半以上都係蝗,星期日再多20%係賓賓
我親戚做精品生意老細,佢話生意掉3成左右,但理解我地,話做生意係咁架啦
你去波鞋街睇下
上星期閒日夜晚出尖沙咀,海港城靜過淪陷勱弓既 Element

大家堅持減小非必要消費迫商戶屌鳩政府回應。
我諗好多鋪頭屌尻示威者都唔屌政府
一定要堅持!!!
不如休息 叫d員工放假(無薪或者清下大假)
我做緊炒散果間茶記就係
邊間
中高檔餐廳 酒店餐飲靜到pk
快餐 普通餐廳 零售(超市 街市)就冇乜影響 始終要食飯
利申做食品進口
Lm
做盛行?
想知藥房呢排係唔係差到要填錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞