有冇做生意嘅巴打講下近排生意如何?

776 回覆
462 Like 4 Dislike
大家咁話
老豆開餐廳
完全冇影響
因為唔做支那人生意
8月升左
利申:良心小店
好慘淡 少左人裝修開舖
寧願無生意都想你地平平安安番屋企
大家目標早日達到
利申:做設計
根本係商鋪自己攞黎
而家個購買模式已經轉晒
網上睇spec睇樣,睇價
再去現場渣下手
價岩即買
然後食肆唔撚洗講 真係好撚多垃圾
又貴又難食
快餐店無事係因為佢地會keep住水準
你睇大快活 杯奶茶好過出面d茶記幾多班??
成條大馬路淨係做大陸佬,水貨客生意
有無理過香港人先
而家咪唔撚幫襯囉
樓價貴唔出聲,鋪租貴唔出聲
殺到埋身先出聲
睇下幾多撐香港人既鋪 呢幾個月賺返轉頭?
香港人而家都依賴咗淘寶/外國網購
零售業無增長 甚至回落都係遲早嘅事

根本就要發展多d新型產業
做藥 檢測呢d都可行
係唔知過多十年 香港個名會唔會同支那一樣咁臭
最撚想睇果班專做大陸生意既保險狗跪低
2 個月多d時已經開始了無薪假同炒人, 我一年的意思主要係吉鋪現象, 那雪球效應可以好可怕的。

( tst 同銅鑼灣專做自由行的行業, 以售貨量計,現在已經揾埋都唔夠交租了,香港人加油)
大媽係見金價大圍跌就買,買到升
而家大圍升反而唔買
差唔多一半
同常會答大家要專重合約精神
本地酒店一晚價錢都降回可接受水平
其實最有影響應該係好缺現金流個啲,特別係藥房

另外,餐廳都好需要現金流,但如果做開街坊生意影響應該唔太大,係high end少少就應該仆直
Lm逐間逐間執日日經過都好冷清
其實本身成街都係藥房金鋪就好扭曲
香港人使鬼咁多藥房金鋪呀?

成日話冇支那,香港旅遊業就仆街,根本班支那人就對旅遊業no stake,連過夜都唔會,淨係嚟掃嘢
大財團壟斷、得藥房金鋪、香港本土嘢冇曬,旅遊業真係唔慌好

1999 sor
我果區食肆一樣咁旺
藥房都多人 本身都大多數本地人幫襯
我建議中國這樣懲罰香港:
1. 不准香港加入大灣區,等香港沒得分享當大灣區人的榮耀
2. 不准香港建三跑,人工島,使香港少了未來發展方向
3. 停止每日 150 殖民,令香港人口老化
4. 停東江水,令香港被迫另求水源建海水化淡廠
5. 撤走駐港解放軍,使美軍攻擊香港時的沒人保衛香港
6. 要求所有中國教職員和優才辭職,返中國工作,貢獻自己才能知識、唔益香港人,你以為搞科研就請回香港人
7. 將工聯會撤回中國,香港不配有那麼好的工會,等你班人無得學中國象棋
8. 在香港買奶粉回國,一律無期徙刑,等你香港人無得賺奶粉錢
9. 不再委任特首,等你自己選,以後特首級人才留給你慢慢用
10. 不教普通話與簡體字,香港人永遠學不會講不好中國的文明語言與規範文字,被中國人當醜小鴨排斥
11.強制所有中國國民即日撤走香港所有資產,規定包括不可持有任何香港物業、不可擔任公司股東、不可持有任何香港銀行之戶口、不可進行任何融資,違反者將會’立即送中’,回國後即判無期徙刑

既然上面的東西全部益你,快些拿走,等班香港人哭住要認錯。
生意少左兩至三成
利申 民生生意
少左購買欲係真 屋企少左
現眼報,就算唔係專攻大陸客啲鋪頭好多都無咩心機做咁

銅鑼灣夠膽夾到成60蚊個茶記仲要唔好食,我屌你老味

順手洗走埋堆垃圾冰室就岩嫁啦
真正旅遊業就唔係金舖藥房啦
我絕對支持發展真正嘅旅遊業,先可以持續發展

原來候強睇得通透

唔駛奶政府都賺緊錢

怪不得唔駛示忠
我細個係元朗L。大個先aware到其實天水圍,元朗,上水都係border town,出面係另一個世界。
我係荃灣居民,衣家消費只會去黃色小店
番np360,少咗好多大陸遊客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞