Admin可唔可以停止用google recaptcha登入

16 回覆
2 Like 7 Dislike
係人都知google收集幾多個人資料
本身firefox已經封晒所有google既content,但係為左login要專登開返
我本來想投訴(喺多倫多上咗地鐡車廂就收唔到訊號,用咗captcha之後分分鐘15至30分鐘先登入到),但係被我睇到點解用咗captcha嗰個post,結果決定咗唔出聲

但係我真係想講recaptcha喺手機幅圖咁細,真係下下靠估,唔係咁好囉
recaptcha係防止robot brute force撞密碼 , 會令google identify 到robot.
當然我都信連登後面有handle到撞密碼呢樣野

而captcha技術入面, 暫時都係google 既recaptcha仲防到robot
防撚到
我唔知防唔防到robot,但人就肯定防到。我試過recaptcha down咗server,成晚都登入唔到自己間銀行
有心做好易過
有打碼
就係打碼既robot好solve到
絶對唔係, google recaptcah 後面唔係咁簡單

申利: IT 人
快啲開2FA就可以停cpatcha啦
真係好憎用google
我其實真係好想知recaptcha而今嘅目的係乜嘢。我唔係話連登用recaptcha嘅目的,而係recaptcha本身存在嘅目的係乜
recaptcha存在嘅目的,本來就係用人腦做ocr,而家又唔係ocr,啲圖認錯又冇得投訴,完全係慣性google做法,recaptcha真係早死早着

我試過喺某個網站寫投訴信,用兩分鐘寫完封信,然後用咗成十分鐘撳recaptcha,真係見到recaptcha就火滾
咁搞笑,咁就唔係robot
過到就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞