「窮撚」避險三寶:Citibank、美金、Firstrade

588 回覆
290 Like 12 Dislike
有一隻股票(ETF),呢隻股票既代號係BIL,而呢隻BIL既underlying asset係美國政府既短期票據
我地唔可以唔搭地鐡,但港鐡D商場仆街la ,全面罷買港鐡商場
https://lih.kg/1500383
香港人撐香港人
港鐵商場 (替代商場)
圓方
德福廣場(淘大花園/商場)
青衣城 (長發廣場/青衣商場)
PopCorn (將軍澳廣場)
綠楊坊 (荃灣千色滙)
Citylink 連城廣場(沙田中心)
杏花新城
連理街 (將軍澳廣場)
海趣坊 (兆禧苑商場)
駿景廣場 (銀禧花園)
新屯門商場 (富健花園)
恒福商場 (三聖商場)
http://www.mtr.com.hk/ch/customer/shops/more_malls.html
想請教邊度可以用美金買賣黃金
屋企人重未肯走資
點算
我今朝都係觀塘開排左2個鐘
你可能見到我
買企業債收唔收費呢
金呢兩個由1300 升到1500美元,已經係10年內嘅高位,真係唔知仲有冇得升
利申:皇家鑄幣局開始玩緊倫敦金
用transferwire. 手續費大概係0.5%,兌換率好過匯豐恒生,而家我用緊
www.transferwise.com
經濟形勢+政治形勢唔同左
加上依家全球重新印銀紙
HSBC都紅左啦,中國平安做左大股東
想問直接用citi綜合理財入面個證劵戶口買美股,得唔得?點解人人都建議另開證劵公司嘅戶口嘅?

未買過股票,咩都唔識,屌細力啲
因為銀行手續費貴過出面證券行,
銀行仲有好多雜費, 存倉費, 不動戶手續費 etc
例如買入股票, 銀行收100蚊, 但用8證券個d就免費 (但處理收息都有收費, 但相對銀行低好多)
明晒,唔該巴打
對我黎講只要錢唔喺香港就得,努力走資,各位加油走錢呀
lm
係入美金落transferwise account ,再轉入firstrade?
如果firstrade 轉錢入銀行要唔要手續費?
電匯走資FIRSTRADE安全過擺美金係屋企
唔驚打劫火足
用到???
我睇條款以為一定要自己銀行Account匯

第一證券不接受第三方匯款,款項必須從您本人的銀行賬戶匯出,所有第三方匯款將被退回。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞