「窮撚」避險三寶:Citibank、美金、Firstrade

704 回覆
350 Like 14 Dislike
而家仲有邊間可以離岸
outgoing 左佢又會mark 綠色當正數(者係減完1 又加1) 咁怪

我第2 次test 轉果2 蚊直情無晒消息,你轉唔到個情況係點?係咪同我一樣禁完轉賬,總數扣左但咩transaction details都睇唔到?
citi call deposit既transaction係咁ga...
From call deposit係扣錢, 下一行係話你聽扣咗嘅錢credit去邊度

調返轉如果你入錢, 佢會首先有一項係錢嘅來源, 例如電子支票扣幾多, 跟住to call deposit加番幾多咁
我都有用因為我citi priority電匯唔洗錢
但如果我想過錢去FT戶口
通常都係星期一至五早上做
夜晚就收到FT email話已成功收到錢
我理解係Citi日頭working hour幫你過
到美國日頭就過到去FT 戶口
我試過閒日夜晚係Citi個apps過數去FT個戶口
要到第日夜晚先過到去FT戶口
星期五想過就一定要朝早過
因為夜晚Citi唔會開工
過埋星期六日你要等到佢星期一朝早做野
所以如果香港時間星期五夜晚過數去FT戶口
正常要到之後香港時間星期一夜晚要會到FT戶口
退錢既原理我諗差唔多
利申:個人使用經驗
https://www.thebalance.com/best-online-banks-4165693

香港人開到邊間美國虛銀?
無知一問 係咪就算淨資產得幾十萬都最好轉美金
咁樓個啲點算? (屋企得我一個會留意個社會咩事,但我好細個,唔識財經野
好啦 咁我唯有等下先

問多樣, FT過數返citibank你地係點操作?
我睇到好似要填張form好麻煩,有無得直接網上轉賬返citibank?
usd 50提款手續費係咪轉返citibank時會自動扣左(e. g.匯usd10000 變左9950)?
Citi 冇priority差幾遠?
開左FT個幾月,諗諗下食完迎新去開CS算
其實Citibank係咪真係有用?
唔係都係香港咋咩
我開左幾個星期cs 都未得(做左interview 同上星期先叫我補交文件) 先開FT
唔係CS International 趕返d香港客去CS HK?
岩岩開左,冇趕,係冇debit 卡
未試過係FT過返去Citibank
因為我FT戶口個d係長揸係到

我就咁睇匯返HK 好似一定要填佢份濕鳩FORM, 好多野填, 驚填錯
CS係咪直情APPROVE 左你戶口, 可以入錢先?

我依家都係開左ACCOUNT, LOGIN 係LOGIN到, 但係等CS 再APPROVE先可以入錢。
問多句你用咩方法打USA 電話? 買SIM? SKYPE? 點樣打係平D
但係CS APPROVE左你可以入錢未? 如果你真係兩日搞掂, 我下星期都打上去問
做完interview要再等架
之後會有email 通知你成功開戶
咁我都開多個先
所以我諗住整夠25000USD整返張debit card就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞