「窮撚」避險三寶:Citibank、美金、Firstrade

704 回覆
350 Like 14 Dislike
台灣 hsbc premier 好似平香港好多
citi 過左1630 就聽晚先入到FT?
想問我用渣打電匯過去Firstrade
喺網上加新受款人嗰陣,入完銀行個Swift Code 佢就自動幫我generate晒啲地址,但唔知啱唔啱(好似同Firstrade所寫嘅有少少出入)

有無同樣用渣打電匯嘅巴打可以幫幫感激
之前見過人講過點申請,要去埋台灣搞
預2-3日
匯豐轉帳美金去citibank係唔係即時收到?
有出入就唔好用
你銀行名唔啱, 我入左之後, 收款銀行係BMO Harris Bank NA
試過星期五下午1500 入, 星期二晚上先收到
打過去Citi 問, 佢話最多可以5個工作天
Bookmark, 遲下開 firstrade 先
但唔知點解我輸入"HATRUS44",佢就自動幫我揀咗呢個
巴打 點睇trasnferwise 安唔安全
我有D美股係香港股票行係收少過30%稅
有無人知FT係唔係一樣有D美股既股息稅係會少過30%?
例如:REML
想問問呢度各位 有無人以遊客的身分, 親身在美國木土開到銀行個人戶口的成功例子?

小弟用網上聊天方式問過美國其中一間大銀行,佢地答案係可以的,而且好像很容易,想問吓呢度各位巴打絲打,有無人有成功經驗
想問下citibank app邊度得有睇平均結餘?
Citi免費電匯係轉去其他銀行都得?
佢匯出免費
但你要睇埋中轉行同匯入行有冇收費
1630 之前係即日,但唔係即時,一般等幾個字至2-3個鐘不等
1630 之後就要等聼日
搭單問下有無人知 HSBC online 匯款去 Charles Schwab 要點填?我填個 SWIFT code 佢話搵唔到,另外就係 account name 我打 “Charles Schwab & Co., Inc.”,HSBC 個介面話 “&” 係 invalid character

我琴日16點轉帳, 匯豐16:15分sms話成功轉帳, 到依家citibank都未睇到條數
咁好似耐左d,打去citibank問下?
唔洗咁緊張
本地跨行轉美金你預1-2個工作天
時快時慢架

Ps 成日轉帳
你簽返咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞