「窮撚」避險三寶:Citibank、美金、Firstrade

704 回覆
350 Like 14 Dislike
作為窮撚,我研究過市面上所有金融Product
發現 For 窮撚最佳既避險三寶,就係呢三樣野:

1) Citibank:放港幣,夠生活費就得,唔洗放多。

2)美金:現金放身邊保平安。

3)Firstrade: 離岸戶口,不受中國/香港監管。存放部分美元資產。有研究股票既仲可以買賣ETF/股票賺下錢。具Sipc保障達50k usd資產。
美國冧緊
日圓啦
作為窮撚,我研究過市面上所有金融Product
發現 For 窮撚最佳既避險三寶,就係呢三樣野:

1) Citibank:放港幣,夠生活費就得,唔洗放多。

2)美金:現金放身邊保平安。

3)Firstrade: 離岸戶口,不受中國/香港監管。存放部分美元資產。有研究股票既仲可以買賣ETF/股票賺下錢。具Sipc保障達500k usd資產

係500k usd 先岩
日本冧緊
英鎊啦
英鎊脫歐喎?
歐元啦!
都可以架
Why not both ?
歐洲都冧
黃金啦
大家可唔可以唔好膠化個Post
Ps: 認真Post
渣打ok嗎
lm
都ok
唔熟悉想問firstrade 可唔可以淨擺錢唔買投資產品?
可以
提提大家,Sipc保障中,最高美元現金索償額為250k usd 。
仲有第四寶1177
如果用citibank
Firstrade入錢煩唔煩?
電匯入錢,網上搞就得
匯錢成本 = 電匯費(eg. hsbc/恆生收 $65 hkd) + 中轉行收費 ($25usd)
- 如果係citi priority/gold, 電匯費$0
- 如果一次過匯25k usd or above, 可以waive 返$25 usd 中轉行收費 , 中轉行費$0
如果citi唔係priority / gold
係咪用hsbc t/t都差唔多?
雖然樓上膠post,但其實上面講果d咩yen pound euro都有相關ETF

FXY (yen)
FXB (pound)
FXE (euro)
UJPY (4x yen)
UGBP (4x pound)
UEUR (4x euro)
教下人買存款證有息呀
如果冇Citi priority
建議用hsbc/恆生電匯
因為citibanking (最basic 果個acct) 電匯費$200

買BIL,等於做1個月定期
全世界都貨幣貶值⋯⋯黃金啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞