[月供股票] 2019年8月(8) 問定唔問 睇完#1先好問

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
美國有隻ETF叫EWH,喺追蹤MSCI香港指數,從網頁曲線方法得悉,唔計持有期指及現金等,MSCI香港揸住46隻股票,頭20隻最大持股佔整個倉持股比例達80.77%,當中友邦(01299)最高,比例高達23.3%,第二及第三位是港交所(00388)及領展(00823),持股比例分別為7.52%和4.95%。
66 40蚊見啦
係唔係都係扣30%股息稅?
隔離post 話射倉都開到
屌 咁垃圾 話封就封 20蚊都俾多佢啦
不問價放晒佢
點計到有3.4%
計我 做6個月定期 + SI 5皮 + 食哂迎新 除以 本金
我計過我半年用580k食度1500+1200+1500+100+200+200=4700
500k 3.4%計半年即係8500, 你個半年定期咩rate
既然係咁 我計比你睇啦

要半年3.4% 姐係要有8千幾 岩唔岩

呢張我偷某位巴打既

食哂最低迎新已經$4500

咁定期都係要定$4000姐 50萬2.3厘已經有$5600

計錯 我唔止3.4 直頭4.1
半年定期有2.3 如果做SI要用多5皮 係咪可以SI完又轉返去原本間銀行
我人民幣 所以有2.3 渣打問經理可以開到2.4-2.5

SI 5皮係可以咁做 當你出糧 出完糧再用錢咁

利伸返先 人民幣一向都有係手 唔係突登換
呢張野我都有
就算我搬哂所有股票去citibank都唔夠50萬
所以頭兩個獎賞食唔到
我食SI 5萬 + 20萬
個一千蚊回贈送比呀媽當利息收入比佢
20萬 + 5萬 夠食啦

而且走資一流 Incase真係有咩問題都走到
Citibank 加埋 First trade 離岸 走資一流
真心建議大家搵閒錢兩三萬玩下美股先

無錢就委屈少少用富途牛牛paper trade住美股 練手感
人生太短 出手要更大

好快就一世 唔好好理財就會後悔
你一定好進取
你咁快就有過百萬assets
大家明就得
最積極既保守投資者
from fb

以前坊間總會有叫你:買多d潛力股喇,買多d快速增值股,後生要買多d比亞迪,比亞迪好有潛力,到依加市跌又叫你均衡投資。

我之前已公開提到唔認同"後生一定要買多d潛力股"呢類想法,因為其實某d收息股同樣都有增長能力,隨著業務成長,股息亦會不斷增加。

擺到明
我舊年玩牛熊贏5皮 變 倒輸 14萬

跟住就唔玩 乖乖地月供
First trade 離岸 堅掂
邊個page
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞