【823人鏈主題曲上線喇!】萬人攜手 香港覺醒

63 回覆
76 Like 4 Dislike
我哋 Atmostas 製作組臨急臨忙,三日搞完嘅823人鏈主題曲上線喇

《香港覺醒》
HONG KONG AWAKENS

https://www.youtube.com/watch?v=raLGa4JjzC4

原由:呢首歌嘅原曲,就係30年前波羅的海三國人鏈 Baltic Way 嘅主題曲,由三位歌手用三國語言唱出。由北到南三語歌名:

愛沙尼亞文:Ärgake Baltimaad
拉脫維亞文:Atmostas Baltija
立陶宛文: Bunda Jau Baltija

都係波羅的覺醒嘅意思。
大家可以睇吓原曲嘅MV:https://www.youtube.com/watch?v=0KoKq20RUl0

見到手足咁落力籌備823人鏈,我哋幾條茂利都想出一分力,決定將呢首具時代價值嘅國際文化符號譯成粵語重新製作,為佢賦予新嘅意義!

呢首歌喺波羅的海三國經歷過呢段 Singing Revolution 歷史嘅國民自然係耳熟能詳,對世界各地嘅民主鬥士更有重大嘅情感聯繫!如果一齊唱呢首歌,除咗團結民心,香港人爭取民主自由嘅決心,仲可以宏揚國際,吸引關注,進佔和理非道德最高焦點,令本身已經 viral 嘅人鏈更加 viral!

歌詞如下:

曾經三邦期望脫蘇共
同手牽手以表訴求
人鏈終劃破疆界創不朽
成功必須協力同謀

如今香港抗苛法捍自由
民主之心永不竭停
吾等義士意志能獲勝
維港跟獅子山作證

和共勇 相敬重 能合作 心念同
百萬眾 反送中 毋忘初衷

同渡過 這世代 能共創 新未來
我共你 肩靠肩 仇拋開

維園多天凝聚眾生命
曾一起跨過風雨雷
無懼辱罵中槍也再不退
齊起身英勇義民隨

從今開始也許你要自強
寧願攬炒決不割讓
唯望日後全城能同合唱
齊煲底擁抱樂洋洋

來做個真戰士 流動抗爭合時
再踏這 衛權路 同相依

無懼那風與浪 民族決心未亡
你共我 心貼心 為家邦

萬眾一心抗命 魂未破 聲未停
抗暴政 心顫驚 仍出征

仍未撤 不退後 維護我 真自由
再共你 手挽手 唯今秋

(英譯見 YouTube description)

魂未破,聲未停
光復香港,時代革命
ATMOSTAS HONKONGA!
香港波羅的,823WECONNECT!
光復香港 時代革命
到時唱

【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告

https://lih.kg/dHmAvS
好正呀
喊了
823人鏈

而家要開始無限Loop 背歌詞
推!!!
推推

而家聽下OK,麻煩現場唔好唱
詞填得好好👍🏻
係就係作得好 但好難記 我寧願唱美國國歌
巴打可唔可以出返個一般版,方便到時唱?
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞