亞洲萬里通 Asia Miles 集中討論區 1

1001 回覆
24 Like 9 Dislike
提提大家AM唔係可以隨便買 ( 官方 )
要你本身有條飛最少7成AM先可以比你買餘下個3成
亦只可以買到岩岩好夠出飛唔可以買多

有錯請指正
官方買 貴到飛天 無人會買
有時citi都會賣am citi賣就大約0.09=1am啦

你上dcfever 信用卡討論區之類 會好多人賣
代出飛/成個ac賣
咁你講到買人account 代出飛呢d就無得講啦,始終風險野
樓上師兄都係比較正途信用卡儲黎計
想5月尾換2張福岡
新手第一次換有咩要注意同check?
我咁講係想帶出 d積分 係有一個既定市場價值係到
check有無機位
比如渣打 定存 100萬一年 230000miles都係一個「買既形式」 當然就唔太抵啦
個人覺得 睇番個人啦
自己為例,會用盡生活上洗費轉換做miles

可比卡就卡,無就8達通 aavs
亦想清禁自己消費模式。申請岩ge信用卡

當然有d新可睇下迎新自己食唔食到,食到最多賺完迎新唔用
咁如果你係儲完miles 打算賣account就算6蚊 / 4蚊 / 2蚊里都唔抵
因為買入價永遠唔會高過賣出價...
去Sydney 係唔係預左一定要排WAIT LIST....
個價值 係用黎比較 現金回贈抵定 miles抵
我唔係叫你買黎轉售

順帶一提 我無買過 但我賣過 賺過錢
1月中東京夜機返香港係咪好難wait
不過當然 你地喜歡碌 d 6蚊里既dbs sc 我唔會阻止 講就講左你知係唔抵碌
抵唔抵真係睇下換乜
我都認同單靠原本個 $6 蚊里再去換2套歐洲 econ 來回 係好on居一回事
所以食迎新同換business先叫抵d
正常儲 90000里坐business 去歐洲係唔洗look 9萬 x 6
$54萬咁多 ,單用呢個rate去比較就梗係唔抵
同埋東亞當你開3張卡 1個月有萬幾蚊quota
但有時有人有大額簽 10萬唔通要分8個月look去賺盡...
所以無絕對邊樣抵,要視個人消費習慣
任何情況下 6蚊里都唔抵
因為有更抵既

你可以唔買miles 唔賣miles
但你唔可以否定佢既市場價值係幾錢
又唔好講到咁否定🤔 每個回贈都有所限制
東亞好 DBS 好 ...揀嗰啱自己就好
我只係舉個例有咩卡抵過6蚊 唔通我列表教你咩

我自己都係儲miles為主 我可以話你知 6蚊里係絕對唔抵 除非你碌幾十萬 碌爆曬所有promo 逼於無奈啦
所以我咪話左 王道係玩迎新囉...
你攞住dbs 同sc 唔洗54萬 都起碼2/30萬啦掛
我只係話東亞唔係絕對一定抵過6蚊里,要視乎情況囉
假如真係一次過look 30萬,有三張$6 同三張東亞
又可能唔係咁講
東亞係例子黎

碌30萬 應該會預早知啦係咪 係就去開幾張ae食迎新啦 仲6蚊
迎新都會有用完嘅一日呢親
我都講左睇情況,唔洗絕對否定咁解
1萬分 唔換機票換咩好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞