亞洲萬里通 Asia Miles 集中討論區 1

1001 回覆
24 Like 9 Dislike
冇聽過渣打AM唔計payme bor
時計時唔計個個係支那寶增值
請問點解睇返4月d post
渣打am卡係咪改左制話payme增值無得計am?
但我上星期申請時,條友又同我講話有

邊個真?thanks
冇聽過渣打AM唔計payme bor
時計時唔計個個係支那寶轉帳
Sc Asia mile 張卡係支那寶轉帳有無里數?
新手第一次玩
𠳔AM月尾到期
琴晚搵左成晚週圍都waiting list
係咪要放棄
買張econ然後upgrade囉
upgrade好似易換d
平機票好難upgrade
唔係難 係冇得up
要正價先得
暑假機票本身已經係高d嘅fare class, 好易upgrade到
假單程 首爾可以配邊到
雙開
AM換長途機
AV last min 歐洲短途機
啱啱換咗九月底KIX,早機去晚機返仲有位
6蚊里 點簽
咁唔係你想點者...$6里真係已經叫正正常常
sc am要餐飲網上先有$4其他一樣$6
ae白金$5但年費走唔甩(首年都冇得走)
中銀icard $1.5限感應同網上同頭$1111+要手續費轉里數
得張東亞flyer$5先輸
但玩payme增值得dbs同sc am做到$6
支那寶轉帳更加只得dbs black玩得$6其他全部唔抵
而家呢個時代唔考慮埋增值點儲咁多者
不過八達通增值就只有sc am抵冇計...

海外更加冇得輸得佢同sc am做$4
更好只有citi miles $3但佢本地得$8

DBS Black更重要除左積分無限期佢仲可以轉好多種分任你玩,得citi miles同ae白金有得比
所以呢張儲里數必備卡黎
我最快11月先攞到假
好似得返TPE揀
你自己研究下啦
唔好下下推d 6蚊卡話最好誤導人
增值個d唔講啦 但就連增值都唔係dbs最抵

依家里數貶值 當miles0.08(唔好講話換飛點抵 出去買miles就係依個價)
6蚊里連1.5%回贈都無

莫講話6蚊里 4蚊里海外我都唔會簽 (啱啱去完旅行 10蚊12miles)
依家東亞做緊4.8-6.8%回贈 你推人簽6蚊里
呢度d人都係換J
你拎d現金回贈卡黎比?
仲要東亞你知唔知有回贈上限架

剩係用黎換econ就咪玩里數啦
淨日常簽賬真係冇幾多miles
除非幾廿萬咁簽

最快有最多里數嘅方法係咪淨係得放1球落渣打?
唔該巴打
咁快放心增值payme
若果免手續費,我覺得可以接受
手續費細哎野 多數都係一炮換 冇所謂
我d 卡唯一要既得hsbc
我諗我換得多過你
同埋我提都無提過換y定j
你知道am/av 係可以買架可?
市場價就1mile=0.08hkd 左右
6蚊里=1.33%
我簽6萬=1萬miles 值800
我就其攞張2%卡 簽60000 有1200
再買返15000miles唔好

東亞一張卡就簽4545 3張就13500/月
你簽好大咩?

數都唔識計就咪玩信用卡
要快就係
不過呢個時勢現錢都係唔好放香港啦仲要成球
睇到下面有留言話
香港>日本(大阪/福岡) - 單程 10000分
日本>香港+香港>曼谷 - 多目的地 10000分
曼谷>香港 - 單程 10000分

即係30000分可以換到香港去日本來回+香港去曼谷來回?
揀果陣要分開換?
即係比如
9月1去日本
日本返香港就9月8 香港去曼谷就出年3月8
曼谷返香港就出年3月8

求指教
分3條單程換
日本停香港 再飛曼谷個到 唔停超過365日就ok

但搵齊d飛都唔係一件易事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞