亞洲萬里通 Asia Miles 集中討論區 1

1001 回覆
24 Like 9 Dislike
自動轉迫你得3年期 所以我都棄左SCAM
飛咁短有咩意思?
正d嘅飛機餐真J假J都有
4,5個鐘短flight, 就算屎忽痕教張flat bed出嚟, 計埋take off, landing, 食飯同睇戲時間都係訓得一兩個鐘, 搵嚟搞
想換2月bne/mel都waiting list緊
真J 好過假J 心理關口姐
同一里數 緊係要真J 假J 就蝕左
所以long haul先換J咪唔洗驚eqv變假J
想換FIRST 添架
TPE又CUT左 日本又得HND
長途又未去住
PEK
唔會去鬼國
睇緊機位可能要被迫鬼國轉機

不過轉機應該唔駛過關check野掛
買5千蚊野 如果俾卡儲miles要俾多150蚊手續費值唔值 定俾cash算
都換唔撚到機票嘅
換禮物好撚過
有冇例子?
咩卡?
我就咁計法
最基本就用DBS Black回贈去計
$48現金回贈換一千里
變相即係$1換廿里

弱d既卡用支銀計
150000分回贈$600或者補$100換一萬里
即係$1換14里

不過始終冇乜方法平買miles
一萬里機票連行李廉航最多千蚊左右
所以我自己最多只接受$1換至少11里
你如果比到$150換到千六里以上先考慮吧
black 已經係幾乎最弱個隻
無限期積分 已贏小小
其實大家鍾意 avios 同 am 多D?
avios 換飛好似即刻firm, 唔會要等後補
am 就機位上面多D 選擇
both
am 都可以即時frim 架嘛
avios係相對位放既位多d
不過冇辦法玩假單程,同埋係短程先比較箸數

AM可以玩假單程
同埋可以儲AM既卡非常多,通常都比avios快
咁book法即係同一個trip去晒bkk + jp?
咁即係唔計稅下三張飛既分book 4程飛機

而且你鐘意架話最後個程曼谷又可以再加多程台北/大阪....
av 小左位了
想問下d miles到期前我換左飛就得架喇可?
唔係計飛果個日子架下嘛
唔洗即刻去完日本去曼谷 可以隔一段時間先 所以係可以分兩個trip
請問點解睇返4月d post
渣打am卡係咪改左制話payme增值無得計am?
但我上星期申請時,條友又同我講話有

邊個真?thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞