亞洲萬里通 Asia Miles 集中討論區 1

1001 回覆
24 Like 9 Dislike
TPE>HKG>BKK

BBK>SIN>HKG

HKG>TPE>NRT

咁換真係抵玩
富邦d分得一年
手續費仲要唔係最低50果d
換現金好過

Between
次次book酒店都轉台幣比錢
係 我都係一年換一次 一次換得廿萬分到

另外用得最多果張 係建行eye 簽網上 ,paywave 2.14

無vs ,無計
啱啱禁緊 NRT>HKG>KHH

禁NRT>TPE 會出到NRT夜機返HKG+HKG第二日早機去KHH
但禁同一日嘅NRT>HKG>TPE就出唔到Result

咁係咪正常情況?
嘩頂,台幣廿倍咁頂癮
不過又係要手續費都幾麻煩...
要最低手續費要簽萬9台幣...積分又得一年...
真係持續高海外消費先食得落
網上禁唔到多目的地同一日
要出一定要打電話

除非本身有聯營航班直接禁
係好平 但佢限 一年簽得一萬港幣先有 20倍
正確黎講 係5000 一個月Max 分 2個月簽

我年年都一定簽爆 簽完用第二張

同埋 d 分可以食到2個 20倍 period 黎換

佢每年2月 開始新一期 , 你 8月開卡 d 分 每年8月先deadline 變相食到前後

前題 你係一年會去幾次台灣 消費 簽
想請問一下換
TPE>HKG>BKK呢個玩法

係咪即係

日子A來回香港同台北
然後另一個日子B來回香港曼谷?

呢種換飛方法係唔係要打電話去出飛?
假單am 網出到
如果有d 積分想賣

有冇人知市價?thx bro

剛剛試過咁樣,但系統唔比我出飛,請問邊個位置要修正?

我想換一套來回台北同一太來回BBK
請問應該點換?(上圖要補購一程Hk-Tpe)
因為你stopover左2次
只可以出 tpe hkg bkk 一張

謝謝解答,剛剛試到了,10000里換到真係好抵,

但想問埋Hkg-Tpe同Bbk-Hkg
係咪需要各自換飛,分別7500里同10000里?
如果分2個trip

不如出
一條 tpe hkg bkk

另一條 bkk sin hkg

再自己avios or am 換條單程 hkg to tpe

第一個 trip

台北來回
[ avios or am 單程搭 第一條飛既 tpe hkg]

第二個trip

hkg飛bkk 玩完 落Singapore 返 hk
[用第一條飛後段 加第二條飛]

不過出2條 最後睇晒有位 同埋有冇自己假期

12月我都飛 hkg tpe nrt 一程過 ,頭程當去tpe搵女友 , 返黎 係換左張 JAL pey 羽田返香港
係,行程自理

不過台灣一般唔會用am換,唔箸數
bbk冇研究過
有幾多?
dbs black 用$180可以買1000里無限買
我諗你咁賣一定蝕
換過一次 2張LHR First
長途黎講我覺得LAX相對易換
有心想換既要keep住search 最少一日一次
搵4個月-10個月之後既時間
點買
Omni app入面
$180可買dbs dollar $48=1000里
咁唔扺都買
呢個根本只係咁岩差個一兩千里先會考慮...
總好過同am買
想問下 張機票扔左係咪無得拎返d miles得booking reference
Asia miles應該有eticket number 就得
個app太廢 我飛AC 填完flight number 揀出發地係香港
之後目的地得d東南國家揀明明我飛去Canada

宜家我去左AC補發張機票影印本
個app要upload機票既相
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞