亞洲萬里通 Asia Miles 集中討論區 1

1001 回覆
24 Like 9 Dislike
琴日換左出年暑假去東京
奧運
cts日日開賣都係waitlist唔係就嚟起飛都唔會放位 你而家睇下嚟緊兩個禮拜去cts有幾多位即換唔使waitlist就知
轉機啦
去程揀左CX566+JL2501架啦
回程得JL506/508/510+JL735揀
但係羽田落機成田上機個下麻煩
自己買ANA 幾舊水
新手啱啱開始草miles
有d野想請教咁多位巴打
年尾要買香港飛倫敦 德國飛香港既openjaw
因應最近既局勢 唔係太想揀cx
我會坐econ
如果搭ba既話 個miles係咪會少好多
thanks
坐飛機去儲 本來d miles就好少
唔需要去計較

單程香港飛英國 最平econ 先儲到千幾
我張信用卡都儲到呀
不過既然要搭飛機
就唔好蝕d miles嘛
即係坐ba/cx其實係冇分別?
師兄 我仲想問點樣睇到我買果個價錢實際上會有幾多miles呀
cx個網喺揀完航班之後已經會睇到
但ba冇
asia miles個網站就淨係寫咩幾多個%既實際miles 又唔知自己係邊個class
sorry for 問題少女
張機票有寫
一般平飛就最低個class
你無理由為左儲miles 買貴econ架嘛
差少少 你上返am 個網 對
睇艙等
自己查
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/frequent-flyers/about-the-club/earning-club-points.html
唔該師兄 原來cx同ba草到既都差幾遠
不過我都唔肯定禁得啱唔啱
因為ba冇直航由Munich返香港
咁又係
都係買最平既
通常買貴class除左miles多d外仲會改日期/取消唔使手續費或平D,對留學生或者business trip會有用

張eticket一定有寫咩sub-class,訂飛果時都有
Check 左岩岩奧運完去
未換過companion ticket
想問換companion 係咪易過normal redemption
唔可以用買multi cities au既I class 換晒成個trip 既companion
YVR - HKG (停HKG幾日) 之後 HKG - BKK (停幾日 再 BKK-SIN(destination) , SIN-HKG 最後HKG - YVR
咁樣玩抵唔抵? 而家有15萬分 應該儲唔到兩個人redemption 既分 所以想諗下companion 抵喎抵
Companion 一定要round trip 咁係咪BKK-SIN 唔可以咁玩
最後個句
我4月中仲WAIT緊
除非好似菠蘿會你差個少少分續會啦
不過綠卡就冇乜用....
MILES差別太少,隨便搵張卡都換到返黎
不了 菠蘿會周街都係
cx又變中資
岩岩琴日有大量暑假飛
我即刻狗衝出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞