9up bno =>bc (我的看法) 第二次居英權計劃

91 回覆
58 Like 0 Dislike
理性分析一下+陰謀論

1980到1997 年出世的香港人

當年97 前的居英權計劃 由於大家仲向學生/細佬階段,大家如果唔係有出色父母 根本唔會有居英權

1980-1997 年出世的細佬 現今大約到30-40 歲到正正係香港社會生產力最主力部分,又係最大班專業人仕 ,而且分分鐘係最多資產一群

由於近20 年英國的出生/財政已經下滑
2018 年 有效BNO 只有18萬本
呢堆人留BNO 極有可能係中產階級/上流人士,不過就沒有良好嘅家底父母可能響80年代係工人階級讀書時努力上進成為今日嘅中產

事頭婆今次極有可能出招對bno平權(部份)bno+一d資產審查,再一次開放居英權

從而達到搶人搶錢
當呢個機會一出
撫心自問如果你有得揀你要英國籍定中國籍?
【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/aeNRkfU
係香港俾人搶完錢仲要俾人打 你話呢
英國起碼無類似新疆的再教育營
https://petition.parliament.uk/petitions/244402
所以大家真係去復活返本bno 先
如有資產要求希望合理的的
例如幾十萬
最有可能計分

1)職業 ,專業人仕加分, 職業審查可防克驚
2)要求現金當地投資 (1百萬以上)馬上批
3)要求最少大學學曆 ,英文會考/AL 要pass
4)未結婚 +分 ,
5)結婚有小朋友加分(小朋友不超過10歲)要求你小朋友馬上過英國讀書(要家長出)
咁多野 咁咪即係移民?
其實有BNO已經唔駛Naturalization
係Register
支持

利申 屋企五個拎BNO 全部都三十歲樓下 至少人工至少三萬up 當中三個專業人士
咁同移民有乜撚野分別
所以我覺得英國佬 係出居英權 2.0機會 唔係直接比bc bno
移民英國門欖高好多

遮係比個機會你用低一d要求 比bc 你
又整30頁出黎俾大家填?
咁不如直接攪移民
其實都夠分去加拿大.....
不過對英國多的情義結...
英國 同加拿大

更係英國 佬而且名正言順可以

又可以同人講佢對香港人已負責任
投資移民 我唔好去第度?
當然你可以去美加

不過講緊 冇100 萬 你係專業人仕都可以批你(慢d遮)

其實你睇下100萬 移民去馬拉都未得

100 萬點去美加

專業移民你又唔易
所以用居英權2.0 cap 水

如果出應該可以幫補到

而且可以拿到呢個資格 唔係低質個班or 只係有錢冇受過英式教育的人
你知唔知本身TIER1幾撚高要求
借香港人錢幫補下
講左 但d人唔明居英權2.0 係低標準 可以移民係好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞