成人ADHD 點醫?

34 回覆
0 Like 0 Dislike
完全戒咗啦,以前食咗兩年,食完會成日頹,無力,眼訓又冇胃口,我老母睇到好心痛,寧願我唔食藥,盡情做自己
我嘅理解係隻藥應該要醫生開,所以應該有睇醫生,但係佢提過佢無定期食,淨係覺得情況有需要先食
咁睇醫生既話係咪會教下你點樣控制衝動?
唔好意思,問題可能有少少白痴,但我想知多少少一d 治療方法
都有既 不過唔多, 最主要係 想 諗 做
有個想法既時侯 要諗下先 ok 就做
而且做每件事,做完都要諗點解自己要咁做
因為典型adhd係 想就即刻做我都係

成績 冇耐性呢啲 真係唯有靠自己意志力
咁睇黎副作用真係幾嚴重下喔~
巴打靠意志,犀利👍🏻
我啱啱搵到份EDB資料,講有幾種藥醫ADHD,不過我諗都係處方藥

見份資料都幾好,擺埋上黎俾有需要既朋友參考
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/special/support/wsa/secondary/24b.pdf
其實唔算克服,係算同自己相處
加油加油💪🏻
咁你社交方面有冇障礙?又點樣可以改善?
唯有人夾人啦,講嘢前諗一諗咁樣,夾得嚟嘅自然會夾,真係睇緣份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞