[荃灣.人性黑暗面]有人食咗發瘟豬產生畸變《香港殘響》

1001 回覆
96 Like 13 Dislike
繼續支持慢慢寫唔急
歡迎你

新一集我寫緊㗎啦~
多謝各位幫推
正有新文,繼續加油!

致連登仔既親朋戚友:
求下你地幫個手簽個名
一傳十 十傳百 百傳易幻易!

土共你今日還錢味啊?無錢還就還香港出黎啦!

https://petitions.whitehouse.gov/petition/request-communist-china-government-redeem-imperial-dynasty-s-bond

記得Check verify email
紙言LINK
https://www.shikoto.com/articles/188830.html

方便大家重溫
祈望點擊率節節上升
新文寫好了

等多10min
(15)

翌晨,吃過早餐後,我遊蕩到會所的多用途室外。

門沒有關上,這個多用途室現在成為一間課室,內裡有二十多人在聽導師講課。

有男有女,有年輕人亦有大叔,都在專心地聽從灰褲導師的教導。

灰褲導師是個高壯的男人,看來三十來歲,目測1.8米高,在遠距離看,有幾份像電影演員方中信。

他一雙前臂相當粗壯,有格鬥疤痕,看來是個有戰鬥經歷的人。

蒼白的牆上正展示著投影片,是一名有著長長指甲的女殭照片,距離很遠。

「……下一個,鐵殭。」灰褲導師在筆電上按一下,投影片展示一名高壯的男殭。

距離更遠——我想,攝影者應該相當畏懼他吧?

硬質短髮,深茶色皮膚,一身賁張肌肉,目露凶光,眼珠是淡灰色的。

頭髮好像是銀白色……因為環境太昏暗所以看不清楚。

幾乎沒有陽光,似乎是在某個商場內拍攝?

「鐵殭,係相當難應付嘅A級類型,佢哋嘅智力比一般殭屍高,而且識得硬化皮膚,所以冇辦法刺到心臟,佢嘅唯一弱點就係雙眼,要用長兵器喺依個位置,」導師用筆指一指它的眼睛,「刺入大腦先可以殺死佢。」

在場的年輕同學緊張地嚥了一口口水。

「而慶幸嘅係,佢哋一般唔會走出街攻擊人,根據情報,佢哋大多會固定住係一啲陰暗嘅地方,例如商場深處,囤積食物,仲會養住一至兩隻狂犬去看門口……而我哋有呢啲情報,都係全靠我哋首領,相信呢度好多人都知道,大約兩個月前,佢就帶領小隊攻入大鴻輝中心,成功殺死一隻鐵殭同佢嘅護主犬……得到可觀食物,但同時……我哋都付出左好大嘅代價……」
身穿運動裝的林凱恩舉手發問:「阿SIR,佢哋會囤積食物……即係佢哋會食人類嘅食物!?」

「唔係……所有殭屍都唔會食人類食物,鐵殭儲一大堆食物係為咗……喺我哋面前倒天拿水上去,佢想親眼睇我哋絕望、憤怒嗰個樣……」

「下……咁變態。」

「即係要我哋有得睇、冇得食。」

「痴撚線……咁樣浪費曬啲食物。」在座的大叔握緊拳頭,青筋暴現。

「喺荃灣區鐵殭並唔多,暫時淨返兩隻,一隻係千色匯,另一隻喺荃薈商場……而有傳言,佢哋一族主要集中住喺香港北面古洞區,嗰邊有殭屍村落,佢哋有自己嘅文明,有領導、有兵工廠等設施……」

學生們努力地低頭抄筆記。

「我再重新提多次大家,見到鐵殭或者佢嘅護主犬,就即刻掉頭走,因為要打贏佢係非常艱難,佢係比奸險嘅笑殭仲要恐怖幾十倍……」

這時候一名少年繞過我,敲敲門,是阿朗。

只見他俏臉微紅,低著頭,不好意思地說:「阿SIR,唔好意思……我遲咗。」

「哦,唔緊要,入嚟啦!」導師抬起頭,正好見到我站在門口,「係你呀?你好似叫默存?入埋嚟一齊聽啦!」
我先是一錯愕,然後點點頭,跟阿朗坐在課室末端的位置。

「默存,我已經聽過你嘅威水事蹟啦……你可以叫我生哥!」灰褲導師對我叫嚷。

我笑著比了一個ok手勢。

「跟住到實戰示範,邊個想出嚟扮怪物?」生哥笑了笑。

「我!阿SIR,我!」一位嚼著口香糖的少女高高舉起她的右手,右側大半邊屁股飛離了木椅子。

看來她是很熱衷做示範,非常非常的想走上台。

「又係你呀,善兒……好啦,畀你出嚟!」

身穿籃球Tee與運動短褲的活潑少女走了上台。
阿朗繼續抄寫筆記。

「係呢……你同蕙凌熟唔熟㗎?」我試探地問。

「嗯……都幾熟㗎,呢個基地成立咗半年左右,我同佢都係創始成員之一啊,」阿朗輕聲說,用鉛芯筆筆尾敲敲下巴,「做咩咁問呀?」

「冇嘢,隨便問下啫……」我裝作若無其事,「咁佢平時有咩嗜好?」

「……平時見佢都幾經常做GYM跑步,同首領對練兵器……話說施首領係佢武術方面嘅大師兄,佢哋個門派叫、大聖咩咩門……唔係好記得,好多明星嗰個門派……你有機會問佢丫,武術嗰啲嘢我真係唔係好識。」

「哦……咁佢、冇拍拖咩?我諗佢、應該都幾多人追?」

「有人追,不過都好似冇下文……阿存你真係好啦,啱啱認識人就咁關心對方。」阿朗誠懇地說。

「嗯,我最鍾意就係關心朋友。」我攬一攬阿朗的肩膊。

入夜,首領透過whatsapp傳訊息給我——

七人投票大會要開始了。

我和妹妹到底是留,是走……

我能否留在這裏替她尋找合適的治療……

就看今夜了。

《每個人心中,都有一件想做卻不敢做的事情。》

(盡可能22號晚上出新一集

正評數繼續節節上升

多謝大家繼續支持
You've successfully signed the petition below. Your signature has been verified and counted.

Request communist China government to redeem imperial dynasty ‘s bond
順手放埋~

(荃灣)【那年日食,我開始記錄低關於蜥蜴人影子政府嘅一切真相】(又名: 星際種子)
https://www.shikoto.com/articles/169307.html

寫完殘響1, 我就會開始寫星際2
平行世界設定:

Earth-11 星際種子世界, 生哥是RM的光戰士, 有一個女兒叫善兒

Earth-44 殘響世界, 生哥是個導師, 未婚, 善兒只是他的一個學生

另外, 迦南 馬高等人 也會同時出現在兩個世界
繼續歡迎任何意見

歡迎share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞