新海誠- 天氣之子集中討論區 2

278 回覆
29 Like 5 Dislike
時間線

兩個終於結咗婚喇 雖然小說同婆婆條手繩都提及到

另外好似話誠哥用一種曖昧嘅講法解釋點解君名最後佢兩個相遇嗰陣係晴天
好撚同意
spotify 無限 loop
誠哥又要debug
前幾日睇左
我覺得幾好睇
睇你名冇咸到反而呢套咸左
濟&三葉再會寫做陽菜升天嗰日咪得囉
再祈禱唔得咩
今次套嘢最正係啲配角
日本動畫《你的名字。》導演新海誠新作《天氣之子》票房勁收,成為本年度日本最賣座電影,票房超過100億日圓(約7.41億港元)。昨日《天氣之子》獲選代表日本出戰「第92屆奧斯卡頒獎禮—最佳國際電影」(前身為最佳外語片),是繼宮崎駿的《幽靈公主》於1998年後,日本再度有動畫電影出戰奧斯卡。前年《你的名字。》曾出戰奧斯卡最佳動畫,可惜最後未能入圍5強,反而宮崎駿吉卜力工作室有份的法國默劇動畫《紅龜》就有入圍。韓國方面,日前宣佈由今屆法國康城金棕櫚得獎作《上流寄生族》報名最佳國際電影。

點解唔係報動畫而係報外語獎
你知唔知今年有咩對手
pixar霸權就一定架啦,但報動畫起碼入圍機會大少少,印象中外語獎好少會比日本動畫入圍
雖然toy story 4評價兩極
但仲有frozen 2
外語片都難,下以前嘅外語片名單係文藝歷史哲學多,好少商業片
因為佢之前拍追逐繁星的孩子,扮宮崎駿炒咗車
拍咗套垃圾出嚟
係,所以如果報動畫就算無獎攞起碼叫入圍攞到身彩,報外語好可能圍都入唔到
如果係宮崎駿拍,個尾就會係:
都係上天救返陽菜落嚟,再搵解決方法
原來係人類喺天神山裏面個開發,起個化工廠激嬲天神
最後變成套屌鳩人類工業嘅環保撚動畫
火車命題:不作為是否選擇
火車會碌死五個人,你拉下手掣轉路軌就碌死一個

咁男主角就選擇碌死5個
宮崎駿其實唔係完全既環保左膠(起碼以前唔係),幽靈公主入面都無一味屌人類,只係千與千尋之後既作品的確係深度上係淺咗,變咗有d單面向
條鏈斷咗,再祈禱都唔會放晴
熱狗睇完笑死朕
我好似見到四葉 點解個個都話冇
好易認唧,買介指售貨員帶紅頭帶
Cv表都有
邊到黎個個話無

知邊個位但再刷都認唔到
個陣感動緊
皇天擊殺劈差佬嗰幕笑天我
四你老 三葉嚟

四葉係畢業典禮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞