新海誠- 天氣之子集中討論區 2

278 回覆
29 Like 5 Dislike
jed with thanks
我貪心d,有冇動態wallpaper
啱呀 基本上係表達緊社會固有嘅規範同期望 並唔應該係年青人要負嘅責任 正如神社阿伯講天氣咁 百年一遇都只係人定 東京本身都係海 所謂大人習以為常嘅生活模式根本唔係必然亦唔係絕對 社會改變嘅代價同危機都唔應該由年青人以犧牲幸福嘅方式去背負 倒不如自私一啲 追求屬於自己嘅生活方式 而故事結尾到證明咗晴天=正常唔係必然 因為大家原來可以依舊快樂咁生活

當中嗰種為咗心目中小小嘅盼望 義無反顧去對抗制度 而又不受理解 甚至被追捕壓迫嘅情景 我覺得作為香港人都會有少少共鳴
睇左
見到瀧同三葉好想大叫
你名睇三次加突登去日本買box set
呢套睇一次加狂loop RADWIMPS就夠了

兩者比較
你名完整D, 天氣人物詳細D
兩套都好鐘意

Btw 睇完望到岀面好好天係會有少少感動
香港電影欠香港人一場革命
https://lih.kg/1497679
套戲入面好似無提過有死傷
你睇返香港黑雨幾可有人死
睇嚟睇去諗嚟諗去都係覺得個劇本因為電戲關係改咗好多
前輩
有無人知中文版小說幾時出

This?
先輩好撚勁,我呢啲毒撚自愧不如
我覺得呀婆嗰幾幕除咗係想有一份救贖之外 重係想呼應返人嘅存在其實好渺小

就算當初嘅決定幾重大 經過時間嘅沖洗之後 一切都會回歸自然(細路喺雨天下都玩得開心;搭船做短矩離交通;接受科學嘅解釋)

所以人類應該更加謙卑

但喺而份謙卑之下 亦都要抱持住對決定相符嘅覺悟去做出選擇 所以男主最後先會講話就算一切回歸平伏 都相信自己係喺天氣同女主之間 揀咗女主

呢個?
天台煙花祈禱果幕時既背景音樂好正
首歌叫fireworks festival/displays
同好呀! 花火大会← 呢首
我loop 咗好多次 次次都會聯想起嗰幕 個景靚到
所以已經係google 音樂買咗以示支持
係, 我都loop左好多次 itunes都買左
你講講下 我都想睇
啱啱睇完
我都覺得嗰幕好似千與千尋
絲打啲作品真係好高質
由學生妹post 開始follow
同感
睇天氣之子比較無感,可能警察捉人果幾幕完全build up 唔到緊張感
係得佢地係空中拖手果幕比較有feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞