新海誠- 天氣之子集中討論區 2

278 回覆
29 Like 5 Dislike
四葉係咩位出場過,留意唔到
今日係陽菜13歲生日
生日快樂
13歲都照食
係喎
到最尾鯨魚同水球都冇解釋咩黎
其實似係陽菜轉移咗祈禱區嘅雨水量去第二度
勅使河原又係唔知喺邊出過場
勅使好早耶香就係陽菜幫跳蚤市場放晴後 佢兩個係摩天輪(?) 出現 得背影
四葉就係陽菜升天放晴嘅時候 有三個學生望校外嗰幕 企最左而且得一句對白嘅孖辮妹
呢d 要二刷再睇先留意到
我二刷咗都唔知係邊
其實呢件都唔靚掛部電視喺個身到咁
到時出4k碟先慢慢搵
我覺得唔係好似樣
我係覺得把聲唔似
睇完,唔識評論
覺得個故事好過你叫咩名,但又到喉唔到肺咁
有冇人會再入劇院睇
睇完就算唔係bad end 心入面都好空虛
誠哥d戲係咪咁
2019 - 天氣之子 與 2014 - 被時代選中嘅細路
https://lih.kg/1496397
喺天空一齊嗰段再起歌(Grand escape) 真係起晒雞皮
呢首嘅歌詞好夾套戲 但係香港個字幕好似冇譯到
應該淨係譯咗最後片尾
誠哥套套戲都要睇埋本小說同先夠
怖くないわけない
でも止まんない

同上一套一樣 啲詞首首都同套戲呼應返
不過除咗大丈夫同Endroll個首之外都無字幕
今日三刷
原本仲以為陽菜既心情會影響天氣

愛情片黎講還好
但就少左你的名字個份震撼
我反而覺得
帆高一直透過 新聞了解以為東京變差左同覺得可能係自己責任
瀧奶奶既"只係回復原貌" + 圭介 "人類社會會適應同作出合理改變"
只係大人/社會俾男主合理化決定既安慰 (對男主等於逃避責任既籍口)
對比重遇女主果陣 明白東京"確實因佢地既決定而改變, 但絕不後悔" 呢種正面心態

至於最尾我個人偏向佢祈禱想見返男主多過改變天氣
(因為佢地2個都決定左由得世界瘋狂)
但呢D真係各有各諗法既

我覺得佢地2個愛情 帶出黎既意見係講 晴天(社會穩定) 只係人類只為一時慾望既心理期望, 消費晴女(逼年青人貢獻社會) 黎維持呢個平衡並不公平 年輕人應該學男主咁搵屬於自己既「晴天」(陽菜) 因為就算落左3年雨(社會有突變) 人類都係有辦法(新制度)去適應丁環境改變

簡單D講 社會期望年青人要點做並唔合理, 年青人應該追隨自己意願為先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞