新海誠- 天氣之子集中討論區 2

257 回覆
27 Like 4 Dislike
應該諗到自己個女所以就阻佢
男主走甩一黎好大機會入阿叔數
二黎救到女主又要落雨

Btw手足都有睇
但前一幕個警察去搵佢講件事佢都不自覺地流淚,同埋就算比帆高上一上天台先再自首唔得咩?警察都已經到樓下仲急D咩
手足
係喎唔記得佢個女落雨唔出得街,姐係佢個刻應該因自私唔比男主上去,但最後比打動左
佢喊似後悔自己放棄同自己咁相似嘅帆高多過為陽菜而喊
所以佢先會去左舊樓到搵人啫
某程度似老屎忽想叫佢唔好一錯再錯
日日都係票房第一
不過而家整體都好低迷
我記得有句叫人長大會成為以前自己討厭嘅人
少年時期嘅須賀討厭社會or大人嘅束縛 所以獨身黎到東京
而廢老須賀反而成為左「束縛」帆高嘅人
某程度上呢一幕亦都係須賀自己嘅戰鬥
最尾既JK陽菜
今日睇完,啲歌好正
啲歌正過你的名字,張力都好好,但係冇講男主點解要離家出走我覺得差左啲野咁,女主同細佬又係,純粹夾返個相同設定?
你個名我初見都只係流咗幾滴馬尿
今次睇天氣個仔啲眼淚真係好似雨咁落到把把聲

尤其係最後舉槍個到
其實帆高點會唔知佢一碌槍對住人地4 5碌槍無得贏呀
佢自己都驚到逐個逐個指住又去返原點啦
但有啲野,自己覺得啱就要去做
唔係會唔會贏,會唔會輸既問題
係因為要做,所以要做

你估佢又估到Nagi會趕到咩
無呀,盡做架咋

你估佢又肯定上到神社一定會救到陽菜咩
無呀,盡做架咋

就算驚,仍然勇往直前唔退縮
君がくれた勇気だから
君のために使いたいんだ

可能係呢兩個幾月以黎令我有啲改變啦
以前我都覺得呢啲人好蠢
而家我只係覺得呢啲人好值得我敬佩
男主離家出走原因小說有講
新海誠係上映前就就講過刻意不詳細交代背景和內心,劇情會慢慢呈現

女主係單親家庭
阿媽舊年死咗冇成年人(監護人)照顧
比人知道一定比人拆散
送去孤兒院同寄養家庭
果時見面都成問題
另外想講返關於「改變咗」既淺見

即使3年後知道東京原本就係海,所以只係回復原貌
但3年前既當刻根本就無人知
所以更加突顯當時帆高做既抉擇

即使無晴天女同帆高決定攬炒既結果最後都係一樣
但係中間其實帆高可以決定唔救陽菜
其實佢有一個機會去選擇晴天
而呢一到,就係個「改變」
而帆高同陽菜,就係做選擇既人

最明顯同實質既改變就係
陽菜條鏈斷咗
最尾見到佢合實雙手祈求緊,但咩事都無發生
呢個係最表層既改變,佢已經斷開咗同天空既連接

深層少少黎講,我覺得帆高係改變咗天氣巫女既宿命
當嗰位鬧近代數據得100年既阿伯都打定輸數話天氣巫女既宿命會好慘既時候
帆高直接將佢拯救
脫離佢宿命入面註定既悲劇

以上係暫時睇第一次諗到既野
因為須賀有包袱,爭緊個女既撫養權,唔敢相信係女主犧牲拯救左世界,亦知道咁做會俾人拉,有後果,所以選擇唔面對事實,
好似和理非唔敢變勇武一樣,當然最後須賀最後醒覺,俾帆高既勇氣,不顧一切感動左。
仲想輕輕覆返 #851

其實男主全套獨白都係到表達緊佢都好鐘意放晴
見到放晴既時候男主都好開心,切切下菜都笑
不過我都認同決定當下好似無乜掙扎

不過比我係帆高都唔會考慮咁多啦屌
晴天有幾閒姐
陽菜人命黎架屌你
幫手簽 愛國既中國人做咩要o係海外留學
中國既學校唔好咩?
推到愛國中國人返中國讀書

https://petitions.whitehouse.gov/petition/revoke-visas-chinese-college-students-who-disrupted-otherwise-peaceful-pro-hong-kong-protests
淨歌就應該係你名好d, 但係天氣個仔係好到位個畫面同d歌好夾
帆高最後去搵返女主嗰幾場好有《奔跑吧!梅洛斯》feel喎

遇水涉河 遇賊退之 中途有休息但望住目標又再次邁步前進 喺最後嘅最後都要跨過爛梯先可以入到鳥居

反而你的名字受嘅阻撓純粹係天然嘅阻隔 但天氣之子除咗要面對天氣 一路重面對緊嘅係社會 道德嘅挑戰 完全唔見得冇張力
今日係陽菜生日
你的名字好難同天氣之子做比較,始終個focus 位唔同

一個係愛情片賣劇情,一個係左膠片講道理
其實男主角出走你可以自己估到,一開始見到佢塊面癡晒膠布,有傷痕,中間講咗佢覺得屋企窒息頭唔到氣,即係代表有可能係因為屋企家暴
不過如果講少少佢家暴背景,咁佢自己收埋支槍,同埋當人哋打佢,佢嗰種恐懼 同埋反抗嘅動機就會更加明確
小說版好唔好睇

有冇ching喺香港u記見過呢件?
之前去日本冇買到
得返最頹嗰款MEMO紙同得隻眼嗰件
賣哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞