新海誠- 天氣之子集中討論區 2

257 回覆
27 Like 4 Dislike
三葉係賣戒指個女仔
咁瀧係邊度有出現?
佢喺男主角面前行黎行去仲講咗幾句野喎
有一幕咪幫幫個婆婆求晴天,個孫仔咪瀧囉,門牌寫住立花
立花三葉

真心呢,覺得天氣仔喺情緒醞釀無你咩名做得咁好

你咩名三葉碌落山睇手板嗰幕同最尾兩個相認嗰幕都有種屈住屈住然後一下爆發嘅感覺,特別碌落山睇手板嗰下同個BGM夾埋去爆情緒

但睇天氣仔無論跑路軌定係最尾相認感覺都好平淡無味咁,唯一就係男主認定要為咗女主而改變世界嗰幕有少少感覺

講返男主嗰句“世界確實因爲佢地而改變咗”,唔知會唔會係過份解讀

世界本來就係會向大洪水方向發展,而男主只可以順住時間推移係無選擇權

之後識咗晴女,可以用晴女嘅能力去改變世界,但最後決定唔做任何野,由得大洪水繼續發生

咁世界其實係無因為佢地而改變,只係發生返本來就會發生嘅大洪水
強調“世界因佢地而改變咗”係咪只係強調佢地宜家係“有選擇的人”呢個身分,因為呢個故事佢地都由隨波逐流嘅人變成一個可以自主選擇嘅人呢個成長
有冇人記得

世界從來都是瘋狂的 原句同前後個句日文係乜
好靚
SUGA最尾嗰次:
まあ気にすんなよ,青年
世界なんてさ―どうせもともと狂ってんだから
無留意

天氣之子我喊到仆街,可能因為太鐘意首片尾曲,次次出bgm就知陽菜準備中招
自己覺得劇情麻麻地
佢去搵女主個幕都幾無張力,同你的名字種千辛萬苦既比較差好遠
可能真係唔當愛情片睇會好d
始終都覺得科幻嘢唔啱新海誠
今日睇完
感情鋪排比君名好,感受到一齊共患難
不過冇咩高潮位,相比起君名為左見對方/救城市,差左d
同埋兒戲左少少,話救就救

最後拎槍對住須賀,甚至開槍係最深刻
為左自己既愛情,你甚至乎可能要殺一個曾經救你一命,俾屋你住,俾飯你食既人,最後更加要同世界攬炒

有少少諗起香港
本身已經覺得你乜水麻麻地
估唔到天氣仔可以拍得更差
係咪已經冇可能睇得返
秒五言葉嗰種屈住屈住嘅戲
最後係舊樓到須賀一開始點解要阻止帆高上天台個神壇個度
因為要等差佬到場
利申:鳩up
睇影評啲人見到好多嘢, 我就冇乜留意到

但係仲未見到好似你的名字咁 深入發掘
第一次一套戲入戲院睇兩次 兩次都睇到流馬尿
音樂好聽到即刻上amazon 買返隻碟
頭先重睇咗一次,須賀老婆夏美係話事故死。
同埋男女主角落返嚟嗰陣條手帶斷咗。係咪代表佢同天氣斷咗連接,所以結局點樣祈求都冇用
我係想要煙火大會冇字嗰張,但係依家搵到嘅淨係大大隻字寫住天氣之子
但我覺得幾諷刺嘅係攬炒完成個世界又習慣返
秒五嗰陣係舊海誠,啲情緒醞釀完無得抒發,屈住屈住到ending

傾計庭開始就係新海誠,醞釀完情緒一幕過配bgm爆發
但天氣仔真係做得差咗無你咩名嗰種一響bgm就眼濕嘅感覺
三葉碌落山望手板
東京擦身而過再相識
人嘅選擇權可以發掘下點解帆高會話世界因佢地而改變,但本來世界嘅發屈方向就係大洪水,佢地唔插手同插咗手但唔做野結局係一樣變東京灣

有無人知點解
搵極都無
咁佢本身都唔信陽菜真係陽女真係要做活人祭祀
梗係當帆高9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞