新海誠- 天氣之子集中討論區 2

278 回覆
29 Like 5 Dislike
香港加油
五大訴求
缺一不可
上咗一個月就…
正常戲上咗一個月不嬲都少人講架啦
手足記得照顧情緒呀!
你唔係自己一個架!

《致發夢累了的人》我地仲有個約定架
https://lih.kg/1546471
睇咗兩次,我反而鍾意天氣之子多過你的名字
講敍事,你名的確比較完整,而且個轉折係好睇,但天氣之子勝在角色塑造得好啲(角色嘅心境、圭介同帆高嘅對比etc)。而且個主題好貼地,好感受到誠哥對年輕人嘅關懷
重有我特別鍾意Grand escape嗰段帆高同陽菜喺天空拖手,睇到我起晒雞皮,完全feel到佢哋對抗世界嘅決心同勇氣
有冇人知blu ray大概幾時出
果個唔係水球,只係有類似鯨魚擋住d雨,d水積住係到。有一段顯示d魚一掂就會化水,應該類似神靈之類。果幅龍同鯨魚既畫像有提及
我唸起碼都要等台灣放完先
呢個時期邊有心情多刷+瘋狂討論劇情
睇完天氣之子,冇人講到咁不堪,係對比君名平淡左d
難得誠哥唔似以前玩姐弟,初頭以為真係
賣前作角色客串得太明顯,唔似上次老師咁似係又唔係今次明俾你睇
同樣係救條女對比君名危機感太少最多俾警察拉,男主一開始就應該丟左把濕鳩槍唔知留係度托柒
夏美同jk陽菜
如果無支槍男主就比人打到仆街+女主做雞新宿不嬲危險地方多而且男主人生路不熟所以想攞黎做護身符嚇下人都好,個時好似未肯定係真槍
正常人就算係玩具都唔會keep,俾著你係街執到你都會有咁快丟咁快
一開始佢都冇打算用,係俾mk打到仆街先嬲得濟囉出黎,你話咁大條裝飾品護身符日日托住周街走
新海誠係咪寸宮崎駿成日講環保
我覺得男主內心都察覺到支槍係真,而男主係個時都需要安全感,所以先會一路袋住。你當係少年個種咩都想靠自己既衝動就合理翻而事實都證明等警察到係蚊都訓,只有自己先保護到自己
咁東京本身係海 因為歷代巫女犧牲至換番黎 所以而+佢班友只係自己食番.....
今次只係一個長篇mv咋世界観食番你名 估佢後面想鋪部大野⋯⋯
歌方面君名我覺得四首主bgm都好聽,天氣暫時覺得最好係grand escape,其他無咩感覺
新世誠宇宙
好似出咗漫畫版
可以設定補完
大丈夫都唔錯
淨係Grand Escape個一幕已經令我要戲院睇多幾次
係屋企聽唔番個感覺
兩個手拖手跌落嚟個幕
bgm黎計 我反而覺得花火大會先最正
浴衣陽菜+咸蛋黃
入場咁多次就係為咗嗰幕
bgm黎計真係
一聽前奏就起雞皮

惟二兩幕
Grand Escape + Firework Festival
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞