居屋2019揀樓次序

1001 回覆
36 Like 54 Dislike
請問白核排23xx有冇機會選1動或開放單位?
請問白核排23xx有冇機會選1房或開放單位?
點解dq一半就有?冇左一半都仲有幾千人,仲未計前面d綠表
講緊DQ一半係咁計
頭WE1000可能一半DQ即係實際得500人可以簡
你1603 假設6成人DQ你都係果750人入面啦
上年650個都去到2000幾先派完
你可以期望下
多謝你詳細解答
綠長先易喎
開放式個隻間房會變黑廳
無居屋你買得起樓咩
而家點解咁多人爭係政府十幾年無居屋供應搞成咁
sorry WE2000幾係收信既人 我記錯

From: https://lihkg.com/thread/1479033/page/1
鳩計居屋2018機率:
白長70XX派到WE17XX 大概24% (全部揀到2-3房)
綠長14XXX派到GE 934 大概6% (全部揀到2-3房)
白核64XXX派到 WM2250 大概3.5% (頭幾十個仲揀到凱2, >99% 揀到市區)
綠家 28,500派到GM21000 大概74% (頭幾十個仲揀到凱2, 市區樓大概去到GM4000 揀哂 大概14%)
白非核3XXXX派到甚麼也沒有 絕對0%
白單145,500派到 WS300 大概0.2%
綠單 7,500派到GS17XX 大概23%
幾時會有價單?
如果6月填表 但我4月轉左工,4月前d糧單拎唔返點算,只提供到4至11月
0機會
非核0機會 無配額
唔貪心火炭一房低層
公屋戶係可以用白長去抽的
綠長機會都高,好多唔係兩房就會放棄,但白長冇代價,相對黎講人多但放棄既都多
綠長中既機會比白長細7倍
視乎兩三房既數量同位置
不過綠長有人幫手check,冇咁多DQ,都係其中原因之一
而家白長的申請將會有一半dq走
唔出奇,白長第750個人係咪得一房揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞