居屋2019揀樓次序

1001 回覆
36 Like 54 Dislike
好複雜, 仲要唔係靜止睇抽籤number
係-.-.....所以等通知
係包借啊,佢應該係擔心自己嘅每月還款能力😔
你唔係以為揸住GE<=750嗰批會第一輪長者唔揀等第二輪家庭先揀吧,DQ放棄率係預計唔到,但樓上巴打GM1803呢個case真心係有得揀
😂KEEP住罷工狀態 返工答下問題啫
答得保險啲咋😔開心後嘅失落仲慘過失落後嘅開心。
過咗審查係白表資格,政府係擔保人..如果冇借貸過或仲欠錢,個壓測差距大得離譜應該係可以按到。
同妹妹2個人夾埋綠表申請,GM
洗唔洗聯名業主,定可以我自己做業主?
因為黎緊結婚之後會同老婆搬入去,妹妹會跟返父母住
GM係綠表,如果爸爸係公屋戶主,業主係可以只填你,家庭成員就爸,媽,妹。
綠表係要還公屋,所以有啲唔明
我個情況係間公屋得我同妹妹,我係戶主,父母自己有屋
按你所講,咁即係我可以自己做業主,妹妹就一定要填埋做家庭成員?
咁我結婚之後係咪可以加老婆個名做業主,甩走妹妹家庭成員身份?
3. 申請加入家庭成員
(a) 擬加入的家庭成員,只限於業主/聯名業主的配偶及其十八歲以下的子女。加入後的家庭成員須在本申
請書所列的單位內居住。
(b) 遞交申請書時須連同證明文件副本(例如結婚證書、身份證、出生證明書等),證明業主/聯名業主與擬加
入的家庭成員的關係,否則有關申請將不獲辦理。
4. 申請刪除家庭成員
(a) 除已合法仳離或死亡,業主/聯名業主的配偶不得刪除戶籍。
(b) 關鍵成員(註)一般只可以在購買有關物業兩年後(由簽立轉讓契據日期起計)才可刪除戶籍。[此項不適用於
購買自住公屋單位及透過一次過限制性購買現居屋邨空置單位之租者置其屋計劃(簡稱租置計劃)業主。]
(c) 在處理刪除戶籍申請時,如有需要,房屋署會要求申請人提交有關證明文件。
(d) 已刪除戶籍人士,日後不可要求恢復戶籍
你個情況都幾好,同妹妹住☹️
妹妹唔屬於配偶同子女,點計關鍵成員?
刪到,但你唔好填妹妹做聯名,佢會冇埋首置😔妹妹同意你呢個方法嗎😔
關鍵成員可分為兩類:
(a) 使符合最少申請人數為二人之規定的成員,其身分在日後加入其他家庭成員之後可能會改變。
(b) 使符合七年居港期規定的成員,最後一位關鍵成員必須在兩年內不可刪除戶籍規限期屆滿之後才可刪除戶籍。
然而,在兩年規限期內,房屋署仍會考慮關鍵成員在下列特殊情況下提出的刪除戶籍申請: (a) 結婚,或
(b) 享用僱主提供的房屋福利。

搵埋俾你
冇記錯的話,你個租約要係你戶主,妹妹係家庭成員,之後先可去排綠表家庭隊
你做業主,之後妹填成員,還公屋。
之後結婚加老婆名,刪妹,妹同父母住。
大約流程係咁,最好問過妹妹,因為佢變咗個波
多謝巴打
佢agree呀,大家預佢會嫁人痴老公住
嫁唔出都中意痴父母嗲父母
有妹妹就是好😂😂
各位巴打,幫朋友問問,佢婆婆用綠表單人抽,中頭籌,想知按揭會唔會批(婆婆80幾歲)? 使唔使擔保人?同埋萬一婆婆百年歸老,按揭銀行會點?或者出年收樓前百年歸老又會點?
你根本就無希望過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞