【而家就攞個民心你睇呀失民心軍師!】睇吓外媒頭版點報機場事件先啦!

585 回覆
2024 Like 15 Dislike
BBC

Hong Kong protests: Flights resume amid new security measures

Link:https://www.bbc.com/news/world-asia-china-49340584

懶人包重點翻譯:

.示威者一邊向受影響旅客道歉,一邊用行李車堵塞離境大堂。
.事件升溫的原因是一位來自大陸的卧底公安
.香港警察為左解救公安,身穿防暴裝入機場揮警棍打示威者。
.示威者為解救被捕女士,攻擊警察,警察舉槍。

報導對警察同政府不利

以下將會貼 New York Times 請等等
New York Times

Chaos Grips Hong Kong’s Airport as Police Clash With Protesters

重點同BBC差唔多
但係值得留意既係圖片
NYT 用採圖更加突顯香港警察使用過份武力/醜態

.
大家明啦 琴日做既野對我地目標有利
絕不割蓆,唯要改進

813 之事其實情有可原,因為比人射爆隻眼真係好嬲,我地大家絕對唔會割蓆,但我地亦都要持續去改進,希望運動可以更上一層樓邁向成功之日,我地要一齊尊重,正如人人平等冇話邊個大啲有得話事啲,有咩提議大家投票決定,呢個亦係民主真諦,我地亦要每日一齊去檢討得失,正如人人都會有失誤嘅時候。

古今中外所有社會運動總會有失誤嘅時候,呢個係好自然亦好常見嘅事,可貴之處就係識得自省,至少我覺得813 呢一日明顯唔係end game 嘅一日,如果有朝一日真係end game 嘅係一戰竟全功嘅時候咁到時我地做乜嘢都可以,但喺呢一日來臨之前嘅過程上,我地唔可以急,仇恨係要記住因為係一股推動力,但亦要避免比仇恨支配行動,古今歷史上每一場運動係需要好長時日去完成,而且過程係一定會出現爭拗,除咗不割蓆不分化,自省改進,檢討得失,去改善下一步行動亦係成功之道。

已經發生咗嘅事我地冇辦法再去改變,比人射爆隻眼真係好嬲所以我地亦冇資格去怪責甚至割蓆,但我好希望呢場運動可以成功,而呢場運動其中一樣重要嘅係自己要有一個自省精神,一旦出現失誤就要反省,反省完就要檢討,吸取教訓,下次再可以做好啲,人數亦會keep住多,人多就可以贏,如果出現失誤唔去檢討,唔尊重對方互相指罵,只會不斷重複失誤,人數會變少,最後重演2014年雨革失敗歷史。

完美係一種永遠唔會達到但可以追求嘅哲學,所以我地只有不斷改善自己,互相指正,幫大家補鑊,一齊進步,一齊向成功之日進發,煲底之日我地仲要一齊慶祝
文明國家唔係白痴,又冇打死個公安,做咩自己擔心番轉頭?
The Guardian

https://www.theguardian.com/world/2019/aug/14/frightened-angry-and-exhausted-hong-kong-protesters-apologise-for-airport-violence

詳細解釋示威者選擇係機場示威既原因,係示威者覺得喺其他公眾場所示威會被警察使用過度暴力。

大篇幅講解示威者心聲,而且為旅客帶來不便,多次道歉。
就咁睇10個外國媒體,全部都係幫香港示威者,貶抑香港政府同警察。
除非係出名無人睇既外國紅媒,先會屌示威者。

請問咁多位失民心軍師,係咪睇得TVB新聞太多?
唔好再比扮黑臉白臉嘅五毛離間到,我地一直以嚟所做嘅事都係有正當性,所以我地絕對唔會割蓆,但求互相改進,互相指正,幫大家補鑊,一齊進步,一齊向成功之日進發
記者點寫係佢支筆問題
琴日都有反方向事件佢都可以寫 只係佢冇寫
真正民意無人理

反而果啲話:「無啦!民心盡失啦!過哂火啦!」嘅割席Post就推左十幾個上熱門

連登到底搞乜撚?
有無諗過無寫個原因係乜?
兩黨最重量級人物 - pelosi 和 rubio 公開支持香港示威者,更加譴責林病政府和中共,你認為他們明天(14.8)會叫停塞爆機場,批評旅客被阻入閘?
現在只有美國可以單獨抗衡中共,香港人無需擔心其他國家的看法
sir this way
818香港人大遊行
和理非勇武缺一不可
United we stand, divided we fall
報道性強咪寫咩囉 你估佢會幫你咩
乜野叫報導性?

乜性物性,唔好學太多大陸語法 Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞