關於呢幾日我有野想講

82 回覆
10 Like 0 Dislike
1. 癱瘓機場無錯, 但唔可以係我地做主動去塞 ,
用人海, 係機管局handle唔到咁多人而停, 唔係我地令人地無飛機坐
2. 道歉可以, 但唔係為打公安而道歉, 最多認自己衝動7左。Sorry對象係FA , 記者, 同受影響旅客。
3. 連續兩日搞機場, 我地只係搞緊同一班8000人, 點解唔可以隔幾日, 搞另一堆8000人, 比尋日D人飛左先,效果會唔會大好多(16000人)又少啲人嘈你?
4. 唔好代示威者應承任何野, 同FA , 記者講Sorry係道德同良知上出發, 加上日後可以屌番對家道歉都唔撚識。
5. 我會覺得今晚唔好又成大人班去機場, 比受影響果班人走左先, 留個頭版比醫護人員, 佢地呢幾日其實好撚勇,好中五大訴求但比我地distract左

6. (提防散水黨?) 走唔走問自己幾個問題, 今日目標係咩, 目的係咩
E.g. 入機場 目標係癱瘓機場, 目的無論任何時候都係五大
當目標達到左, 就唔需要守, 說好的hit and run 呀!
(唔好賴底前線) 走唔走係個人選擇,唔係有人唔肯走你就一定要留, 你如果你決定走, 話比前線知, 佢地都會自己判斷, 唔好等佢地轉頭先唔見晒人, 話自己走啦同拉人下齊走係唔同架。走都唔代表係番屋企訓, 可以轉場架

7. 明白遍地開花,勇武和理非互補。 但大家出去課外活動前都應該諗一諗聽日新聞大家想見到咩。 有時課外活動重疊左個訴求反而唔夠出。
衝突+衝突=加成
和平+衝突=模糊左
E.g. 塞鐵+罷工, 醫護罷工+塞機場,
所以如果和平野同有機會變衝突嘅係同一日, 我建議揀一個集中。讓個頭版比佢。大家都知道有衝突果陣就好容易比對家spin, 和平雖然無可能迫到對方表態但句句都會中到五大, 準備/醞釀時間長,唔係成日都搞得成, 但一做到就係好大支強心針補晒血,e.g.銀髮遊行。唔好浪費個宣傳機會。

8. 捉鬼。其實無必要。而家班狗都認左自己滲透左示威者, 其實發生任何事都可以入佢地數
狗煽動示威者打人。狗煽動示威者衝擊。狗煽動示威者用魔法液。狗煽動示威者塞隧道。而家我地點講佢都解釋唔到架啦, 點解要懷疑自己人? 佢地保護左前線就真啦。真係比我地捉到隻餓底狗嘅, 唔好打佢, 同佢係記者前面搭膊頭, 講佢好有領導才能當日發生過嘅所有事都唔駛入示威者數。
9. 核爆都唔割! 做錯左咪一齊認衰仔, 一班人一齊認同推幾個前線去認效果好唔同。中學無打過交咩? 如果成班人都話自己錯, 咁就變成老師錯架啦 認完就推個波去政府,成件事都係佢地唔回應先搞到班人咁嬲。 雖然我係打從心底覺得公安死左都唔抵可憐, 不過要手足雙手沾到佢D低等生物臭血就真係唔想囉。下次再有同樣事情大家醒目啲(開傘遮住幾秒)就分開佢啦。
10.上面9點我都只係聽到有狗講, 我轉述炸佢話千其唔好咁做, 我都係咁覺得
我地應該每星期搵一日,同一個時間一齊搭車入機場
https://lih.kg/1468945
推吵
推呀
推多下
我要討論呀
推推
【重要通知】抗爭不割蓆手冊
https://lih.kg/1470153

請參閱
經過812同813我有啲嘢想講
https://lih.kg/1468682
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞