而家已經係八九年五月十幾號嘅歷史重演(長文)

221 回覆
245 Like 4 Dislike
推唔好輕敵
已經有心理準備好
呼籲香港示威者面對故意挑釁的人,「把他們當空氣就好」

大批市民昨晚於機場集結,導致多班航班取消,到晚上一名大陸人被懷疑大陸公安,以及一名《環球時報》記者,被包圍襲擊。八九學運領袖王丹今日Facebook 發帖回應事件,指中共「故技重施」,故意派人挑釁示威民眾,拍下被毆打的照片,並製造「香港人毆打中國人」的假新聞。他呼籲香港示威者面對故意挑釁的人,「把他們當空氣就好」。

王丹憶述,1989 年六四前夕,中共曾把一輛破舊軍車丟棄於長安街上,然後把上車檢查的民眾誣指為「搶奪軍車,準備暴亂」,為六四開槍製造口實。看到昨晚香港機場有疑似公安的大陸人以及《環時》記者被圍,王丹認為中共現「故技重施」,派人用「苦肉計」,刻意挑釁示威民眾,繼而拍下被毆照片,在中國民眾中製造「香港人毆打中國人」的假新聞,同時為日後可能進行的鎮壓製造口實。

經歷過八九民運的王丹又自稱「過來人」,指自己一看就知道中共想做什麼。他呼籲示威者:「對於故意挑釁的人,不理他們便是,讓他們自我表演,把他們當空氣就好。」

他同時希望外界要明辨是非,相信示威者的理性,不會無緣無故暴力攻擊無辜者。他又指很多暴力衝突其實是中共派人假扮成示威者所為,他認為:「這方面,他們是慣犯」。

王丹在 1989 年學運前曾組織過悼念胡耀邦、撰文支持民主等活動,六四後拒絕逃亡,多次被中共逮捕入獄,後流亡至美國,取得哈佛大學歷史學博士學位。2012 年 9 月起,擔任國立清華大學人文社會學院客座助理教授;2015 年 8 月起,受聘於國立中正大學戰略暨國際事務研究所擔任客座助理教授。2017 年 7 月他離開台灣,返回美國。

https://youtu.be/b8HYpm-kkUU

----------

請減少使用“勇武” “和理非”等標籤直接指代人
大家都係手足,用呢啲形容行為嘅字眼去指代群體好易起分化作用

試下說 勇武手法/和理非手法
任何手足都可以唔同場合,用唔同手法做事架

請不要說推,說
721 811
818我會上街
不分化 不割蓆
唔做捉鬼敢死隊
好文要推

----------

請減少使用“勇武” “和理非”等標籤直接指代人
大家都係手足,用呢啲形容行為嘅字眼去指代群體好易起分化作用

試下說 勇武手法/和理非手法
任何手足都可以唔同場合,用唔同手法做事架

請不要說推,說
721 811
818我會上街
不分化 不割蓆
唔做捉鬼敢死隊
呢個無矛盾
直頭有因果關係tim wo

阻遊客 -> 領事館關注 -> 俾壓力政府

有因果關係

事實上今日連trump 都出聲
唔完美可接受但需要改善改進。永不離棄義士。核彈都唔割。保持謙虛,行動大膽
試著說 Hit and run + Be Humble。不要說 Be water
- 游擊戰為主,路障戰,陷阱戰,遠攻戰,3方配合游擊戰
- 與警狗保持長距離防線,防止狗突然衝擊,可以安全退後。
- 短期防守,絕不長期守。
- 如果見到警狗開始佈防,就要立即全部人轉場地,令佢地on99咁浪費時間
- 如果沒有辦法反擊畜龍或水車,不要等待畜龍或水車出現先退後。一見到佢地身影,設路障或陷阱後就立即退後。
- 絕不硬頸,不能硬碰,更不要企硬對峙。
- 不留戀任何戰線地點,要流水式打擊,打擊完就去下一個目標。
- 聽同伴意見,不被捕為主。
------------------
光復香港,時代革命
其實我唔係要大家過份悲觀
只係而家同捉棋一樣
你要be water都需要知道對家會做乜
而我感覺係大家有點兒輕敵
同埋老奉覺得老解會操入嚟
所以出聲講,未必一定係如大家所想

捉到鬼同佢影selfie多謝支持參與 求放朋友圈

打大佬啦喂 大佬要出鬼出關公再出陰招

要用幽默同創意 佢捉唔到我哋條路

【反省與建議】「俘虜」處置提案
https://lih.kg/1468537
問題係而家撚有勇武咩
比人破頂暴力打完叫口號就叫勇武?
王丹的確係過來人
佢絕對有資格咁講
絕不重蹈六四覆轍
唔好再理班慣犯俾口實當權者啦
Push
唔叫勇武,咁尋晚打環球條粉腸又除佢褲嘅果d叫乜?
團結一致 穩定軍心 係唯一出路!
不割蓆!不分化!核爆都不割!

唔好再問割唔割 支唔支持!
黎到今時今日 死左幾個手足都仲問?

留守機場 做文宣 不捉鬼 只接機 不阻飛!
多謝手足 高汁
不割蓆 不分化 香港人一條心
團結一致 穩定軍心 係唯一出路!
不割蓆!不分化!核爆都不割!

唔好再問割唔割 支唔支持!
黎到今時今日 死左幾個手足都仲問?

留守機場 做文宣 不捉鬼 只接機 不阻飛!
其實中共一出老解 就會ddos連登同tg 每次都一樣
最怕就係一死左連登同tg d人收唔切風就死得人多
天真果個係你,天真到可以送到佢地上國際法庭,真係傻撚左個鼻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞