而家已經係八九年五月十幾號嘅歷史重演(長文)

221 回覆
245 Like 4 Dislike
人類總係要犯同樣嘅錯誤
粗略咁分析,但希望大家可以睇清楚發生緊乜事
更重要係,接下來會發生乜事
要點樣脫離重複嘅錯誤,就係睇而家點做

遊行
1989年
學生主導下,原本悼念胡耀邦嘅活動轉向要求政府控制通貨膨脹、處理失業問題、解決官員貪腐、政府問責、新聞自由、民主政治與結社自由等。期間最多有一百萬人聚集在天安門廣場示威。

2019年
6月9日香港反對逃犯條例修訂草案遊行,此遊行為社會運動的第一場遊行。同日海外29個城市舉行集會聲援。7月1日遊行人數增加至200萬,震驚世界。(冇錯,香港遊行嘅人數係超過天安門聚集嘅人數一倍!)

逮捕
1989年
中華人民共和國政府聲稱「為了維護社會穩定,對政治風波採取了果斷措施」,進行了大規模逮捕示威民眾和支持者,並鎮壓其他地區進行的抗議活動;同時嚴格控制國內新聞媒體對事件之報導,並禁止外國記者將相關照片和採訪影像發送至國外。國際社會則譴責中華人民共和國政府以武力驅離示威群眾。

2019年
最近發生嘅事,我諗已經唔需要再多講。但不同嘅係,香港採用咗內鬼,黑社會等手段,媒體上嘅操控同埋引用港獨去煽動內地人嚟香港打人,呢d都係香港特有嘅位置所帶嚟嘅新事物。

恐嚇
1989年
5月17日,政治局常委在鄧小平的住所召開會議。在這次會議上趙紫陽不斷讓步的處理方針遭到了其他成員的批評,其中李鵬和鄧小平宣稱趙紫陽於5月4日發表的和解談話使得學生不再懼怕中國政府。鄧小平警告說如果北京市進行中的抗議活動不迅速平息的話,意味著中國將冒著經歷另外一次內戰或者是文化大革命的風險。

2019年
林鄭響記者會上多次提到如果抗議活動不迅速平息得話,香港將會冒著經歷經濟衰退,失去國際金融中心地位的風險。另一方面,事實上示威者亦不再懼怕催淚彈同黑警。
撤退與留守
1989年
5月下旬學生所組織的抗議活動由於沒有明確的領導人或一致的活動,情況變得越來越混亂。學生運動的內部分裂加劇,侯德健建議學生領袖進行公開選舉以選出學生運動的發言人,但是遭到學生團體的反對。另外一方面王丹則認為近期中國政府將有可能發起軍事行動以鎮壓示威活動,因此主張讓學生先從天安門廣場暫時撤回校園並且另外組成相關團體,但這個建議則遭到主張繼續佔領天安門廣場的強硬派學生反對。隨著派系衝突日益增加,各個派系開始爭奪位在廣場中央的學生廣播中心,期望能夠藉由控制擴音器的方式掌握學生運動的控制權。各個派系也開始派遣一些學生前往火車站迎接來自全國各地聲援的學生們,並趁機將他們拉到自己的派系之中以獲得支持。學生團體開始指責其他派系的成員別有用心,這包括有勾結政府成員並且試圖藉由學生運動以獲得個人成就。

2019年
同樣香港今次示威活動都係 “冇大台” ,期間有人想搞大台,但遭到大力方隊。另外,亦有人認為近期可能會出動解放軍。好多被標籤冷氣軍師嘅連登仔主張不留守不戀戰,而勇武派嘅前線亦開始同主張和理嘅發生衝突。而家示威者嘅廣播中心就係民間記者會,慶幸暫時和理同勇武未有爭奪呢個發聲渠道。和理同勇武開始指責對方成員別有用心,包括有勾結政府成員並且試圖藉由訴求運動以獲得個人成就(人血饅頭)。
唉....
分析合理,但香港始終係香港,唔係咁易可以出老解鎮壓既
再講,我地唔係就係等緊中共出老解攬炒咩
接下來要發生嘅,極可能係戒嚴同出動解放軍
好多人唔相信會發生,但同樣六四發生前好多人都覺得唔會清場

我想呼籲一下,無論你係和理抑或係勇武
暫時唔好再衝擊或者係阻礙旅客
想做嘢嘅,可以幫忙派發傳單,或者係向旅客道歉
但千萬唔好落單,最少要幾個人一組,幾個組一齊出動互相照應

入夜之後盡量唔好太多人集結
要時刻準備分散離開,切忌戀戰
一切等818遊行之後再睇下一步點做
之前有效嘅手段唔等於今日依然有效

勇武嘅手足求吓你地冷卻一下頭腦
捉鬼係好,但影低對方起底已經夠,唔好打對方除佢褲呀
非法禁錮,濫用私刑呢兩個罪名好大

無論示威者或者係政府都靠近臨界點
呢個時候唔可以行錯一步棋,否則整盤都會輸
攻有時,守有時
而家唔係贏緊,冇乘勝追擊嘅原因
唔好掉以輕心,今次老解鎮壓嘅方式會同天安門唔同
天安門係一個地點,用坦克已經可以輾壓過去
香港各區開花,仲有咁多媒體睇住所以唔係唔出老解
而係出嘅方法會好唔同
況且,武警公安都已經越境扮警察
有蒙面喬裝嘅老解揸槍掃射,你同樣都吹佢唔脹
最賤格嘅方法唔會係唔出老解,而係出完老解血洗完你無證據佢嚟過!
(例如高鐵B5條軍用鐵路就係最快速血洗完散水嘅方法之一)
我講緊嘅係,大家要有思想準備
呢個對手嘅邪惡程度,狡猾程度絕對唔可以低估
而家大家有少少輕敵心態,覺得搞機場掟狗屋已經可以令政府跪低
要知道驕兵必敗,呢種心態只會導致我地嘅敗亡
當你考慮對方有幾卑劣有幾賤格嘅時候
唔該用你所能想象嘅再加大幾倍去構思

數一數已經做咗乜:
警黑聯手,插贓嫁禍,安插內鬼,媒體操控
冇委任證,冇搜查令,濫捕街坊,砌生豬肉
偽造動亂影片,密閉空間放催淚彈
使用過期催淚彈,射擊示威者頭部

已經太多理據話大家知道,呢個對手毫無底線
但你仍然認為單靠勇武蠻力衝突可以扭轉局面打贏對方嗎?
心理學嚟講,一個人最怕嘅嘢會不自覺掛響口邊
林鄭講咗好多次佢怕嘅係香港經濟下滑,保唔住國際金融中心地位
呢兩件事用勇武抗爭只能夠做成短期震蕩
要真正做到林鄭驚嘅嘢,一定需要外國方面嘅制裁
呢樣,就係大陸最驚嘅 “外國勢力介入” 同埋 “干預中國內政”

諗點樣搞機場停飛,與其諗掂掟燃燒彈嘅同時
要徹底加強嘅係諗諗點樣令“外國勢力介入”
點令外國“干預內政” 令香港受到制裁?

好明顯政府班子至今依然唔肯承認網絡動員嘅力量
一直再三話後面有大佬,希望透過“打大佬”就解決問題
所以大台固然唔可以有,同時點樣最聰明地去各自爬山就係我地嘅優勢
各位手足,要阻止嘅“歷史重演”唔只係“雨傘運動”
仲有當年一百萬人都無法動搖政府嘅“天安門事件”

只要係手足,我相信冇一個人係主動想割嘅
所以懇請勇武前線唔好再玩標籤,咩冷氣軍師之類只係撕裂嘅導火線

由流血一刻開始,運動已經變成戰爭
戰爭思維係對方會用盡所有方法,包括超越常理同人性嘅手段
所以光靠勇武絕對無補於事
打仗係攞自己最強嘅項目攻打對方嘅弱點
無論你點勇武,你絕不可能打得贏受過專業訓練嘅軍人黑警
你推嘅障礙物亦無法抵抗子彈裝甲車水炮車,更莫講果d紙皮盾

而家我地唔係冇牌可以出
彈性,係我地嘅最強武器,出其不意嘅創意,係我地嘅必殺技
點樣做,點贏取民意,點贏取外國嘅支持
就算攬炒,你都要確定自爆完對手會死先得架

最怕香港人變成龍珠入面嘅餃子
自爆完人地完好無缺!
我地應該每星期搵一日,同一個時間一齊搭車入機場
https://lih.kg/1468945
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞