檢討但不割席 道歉但不後悔

105 回覆
149 Like 3 Dislike

琴日發生既事,從局外人角度觀感未必好
好多人擔心緊輿論

但唔好忽略,呢兩日機場既行動係極度有效
歐盟,美國,UN都有回應香港既事

戰略上,我哋可以停一日
去證明香港既狀態唔係失控,我地係能放能收

200萬人上街唔係為左第二日都出去
而係政府冇回應既話,同樣既200萬人,或者更多,下次都會走出嚟,行動升級

但搞多日機場,累計影響就會好大
有啲人星期一已經delay左(不論香港出發定返香港)
reschedule左星期二下晝,可能再reschedule做今日
真係唔好再影響呢班人,俾機場正常運作返一兩日先啦

外國勢力出左聲,雖然真心冇乜用
但俾少少時間雙方回應同跟進

今日可能有人走去道歉
但我相信佢哋唔會同公安以外既示威者割席
所以我哋都唔好同佢哋割席啦好唔好?

上次稅局道歉俾保皇黨話背後有高人指點
今次係咪要因為連登幾個post 而連歉都唔道呢?
絕不割蓆,唯要改進

813 之事其實情有可原,因為比人射爆隻眼真係好嬲,我地大家絕對唔會割蓆,但我地亦都要持續去改進,希望運動可以更上一層樓邁向成功之日,我地要一齊尊重,正如人人平等冇話邊個大啲有得話事啲,有咩提議大家投票決定,呢個亦係民主真諦,我地亦要每日一齊去檢討得失,正如人人都會有失誤嘅時候。

古今中外所有社會運動總會有失誤嘅時候,呢個係好自然亦好常見嘅事,可貴之處就係識得自省,至少我覺得813 呢一日明顯唔係end game 嘅一日,如果有朝一日真係end game 嘅係一戰竟全功嘅時候咁到時我地做乜嘢都可以,但喺呢一日來臨之前嘅過程上,我地唔可以急,仇恨係要記住因為係一股推動力,但亦要避免比仇恨支配行動,古今歷史上每一場運動係需要好長時日去完成,而且過程係一定會出現爭拗,除咗不割蓆不分化,自省改進,檢討得失,去改善下一步行動亦係成功之道。

已經發生咗嘅事我地冇辦法再去改變,比人射爆隻眼真係好嬲所以我地亦冇資格去怪責甚至割蓆,但我好希望呢場運動可以成功,而呢場運動其中一樣重要嘅係自己要有一個自省精神,一旦出現失誤就要反省,反省完就要檢討,吸取教訓,下次再可以做好啲,人數亦會keep住多,人多就可以贏,如果出現失誤唔去檢討,唔尊重對方互相指罵,只會不斷重複失誤,人數會變少,最後重演2014年雨革失敗歷史。

完美係一種永遠唔會達到但可以追求嘅哲學,所以我地只有不斷改善自己,互相指正,幫大家補鑊,一齊進步,一齊向成功之日進發,煲底之日我地仲要一齊慶祝
721 811

機場行動主要目的都係兩個
1. keep住香港喺國際頭版
2. 以增加管治壓力同經濟損失做籌碼,向港共政府施壓

2唔詳細講啦
我認為要keep住國際關注,就要做啲唔同嘅嘢俾佢地寫,始終呢啲係讀者鐘意睇嘅嘢。你睇香港人極速處理催淚彈條片幾hit。今日衝動咗少少,聽日突然變陣成大班人道歉,人地報館唔係同香港有牙齒印嘅話應該會好開心跟進報導。道完歉第日轉陣block支那航空又好,接機位做催淚彈殼展覽又好,塞出境塞到大排場龍又好,只要有唔同嘅行動就大啲機會有外國媒體繼續報導。
陳雲:中共在機場引誘香港示威者犯錯,破壞我的中場休息的策略。我提議中場休息、暫停武力衝擊,改為文宣與和平展覽,是要定格在星期日晚上香港人的純粹受害人的境地,之後交由國際社會支援香港。
如果示威者偏偏要破壞我的策略,那我只能任由他們。你們如果在期間逞強而打傷打殘了警察或黑社會,現在援助了香港的外國政客將會很尷尬,往後也不必期待人家放心來聲援你。你等共產黨直接統治吧。
今晚,特朗普總統用推特宣布中國調兵接近香港邊境,他在製造中共大軍壓境的局面,方便美國介入香港,故此各位必須稍安毋躁,不要輕舉妄動。
機場的環境,眾目睽睽,三層樓的觀眾在看着你,沒有街角暗巷,你打人的一舉一動都被拍攝和頂證,是中共用苦肉計來引誘示威者動武,彼此泥漿摔角,大家打個和,令到無人佔據道德優勢的好場地。
我也是那麼一句,你要逞強,可以過羅湖那邊打中共的,毋須留在受到若干殘餘英式法治與國際監護的香港。你留在香港來鬥爭,本身就是一個策略的決定,那麼為什麼你不聰明一點呢?香港建國之後,你要打中共,可以參加軍隊來打。忍耐一下吧。

個人評論:
香港人宜家係要對國展露慘態
攞國際道德高地爭取支持
你宜個時候黎報仇或勇武會前功盡廢
慢慢國際聲音蘊釀緊 支持香港建國
請各位三思
推到中午
721 811
停止捉鬼,和理非式舉牌,低低地摜一鋪,坐返喺接機大堂,沖淡返琴日啲嘢先

公關嘢要做,幫下旅客,做親善大使
繼續和你飛!
三大紀律:

一切行動為訴求;
不分化, 不割蓆;
Be water!

八項注意:

說話和氣, 增強好感;
永不落單, 兄弟同心;
做錯要認, 打就企定;
各司其職, 勇武和平各所長;
不打人罵人,互相指駡即分化 ;
不損壞店鋪, 我哋盡要支持者;
不已仇恨為主導, 莫中黑警奸計;
不虐待俘虜,記住信念教化人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞