民間新聞部 成立!! 第一篇稿 8月13日機場衝突

147 回覆
246 Like 24 Dislike
721 811
Push
做法不完美,但可接受,會改進。
正皮 上一頁
香港加油 香港人加油
割我春袋都唔割蓆
光復香港 時間革命
會唔會提級
「唔排除有便衣狗假扮示威者制混亂
阻礙救護工作?」

比中立淺藍既人知道有呢個可能性

付國豪攝 代表左佢係8月12日當時在場

BBC 中文網live搵到佢

睇隻鞋同今日係一樣
同埋佢係著住黑衣但冇記者背心 而做緊記者既工作
相反今日著住記者背心但聲稱自己係遊客
前後非常矛盾

佢812 813都係機場
thank you
push
幫手推
between, 建議今次做埋英文

機場呢件事後要比外國媒體知道我地示威者都一樣學習緊改善緊,希望外媒/外地人包容下
某勢力可以講話係有可能係警方卧底?
直接刷走“我們”兩字唔洗replace就ok
可講“811事件後政府未有對警員過份使用暴力作可以令人接受既回應,面對鐵證如山的人證物證沒有作出有道德既回應。面對政府不斷任由警方濫權及埋末真相,令連續十星期不斷對政府表達訴求的前線示威者承受更大的心理打擊,被情緒影響下作出不當的行為”.........
求英文組加入
求校對組加入
求智謀組加入

https://t.me/joinchat/JABufk4fx56dL1FhuYeb_Q
求英文組加入
求校對組加入
求智謀組加入
求公關組加入
https://t.me/joinchat/JABufk4fx56dL1FhuYeb_Q
認左行私刑係錯先啦, 要比啲狗展視有更大承擔, 拉人呢啲野交返比狗做, 但係認左係我地太撚激動先
//示威者在8月12日的示威集會活動中,採用公民拘捕權時誤傷《環球時報》記者一事。當時該名記者被發現正在拍攝示威者容貌,在示威者詢問記者身分時,該名記者以英文大聲宣稱自己是遊客而非記者。同時亦有示威者留意該名記者攜有一件淺藍色上衣,衣物與8月4日荃灣襲擊事件中兇徒所穿著的衣服相類似。示威者為了避免在香港國際機場這個亞洲航空樞紐發生類似8月4日的荃灣襲擊事情,示威者決定行使《刑事訴訟程序條例》第101條所賦予的《公民拘捕權》將其制服。我們民間抗爭者承認在行使《公民拘捕權》期間,示威者的情緒及行為未如理想,示威者會深刻反省,在未來作出改善。民間抗爭者在此聲明,抗爭者完全尊重傳媒工作者的專業,獨立自主和公正。//

唔熟law, 唔係當時當刻你用101去justify自己嘅行為唔知法律上work唔work, 唔work就捉蟲。
我都係覺得認錯先係好啲, 以後會改進, 咁樣講會好啲
屌你,篇野個重點放錯晒
負皮
下次捉到同佢地合照
再話文明大6人都支持示威
支持
咁你改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞