[前機場職員話你知 x 勸世文] 驕 兵 必 敗

244 回覆
228 Like 2 Dislike
同意
有道理
其實有時好聲好氣講左有人都係唔聽的話
係咪等於我地就要附和呢?
你知道留番條路/諗定幾點散水係啱既
咁咪照去做囉,照約個時間走人囉
一定會有一班理性d顧大局d既人幫你
最重要係你知邊樣對結果最好呀嘛
而唔係坐係到被動附和佢地
衝動d既人見到有咁多人想做另一樣野
自然會有顧慮/反思
衝動既人係有要注意既地方
但係其他人都有責任去幫佢地/用最可行既方法減少個影響
想講有時好聲好氣講左有人都係唔聽的話
係咪等於我地就要附和呢?
你知道留番條路/諗定幾點散水係啱既
咁咪照去做囉,照約個時間走人囉
一定會有一班理性d顧大局d既人幫你
最重要係你知邊樣對結果最好呀嘛
而唔係坐係到被動附和佢地
衝動d既人見到有咁多人想做另一樣野
自然會有顧慮/反思
衝動既人係有要注意既地方
但係其他人都有責任去幫佢地/用最可行既方法減少個影響
你見到有班前線失控圍人打人
或者見到疑似鬼咁阻first aid阻記者講埋d煽動情緒既說話
點解剩係企係到睇戲?
點解唔係搵下身邊既人合作去令手足冷靜番先?
點解唔係幫手阻止呢件事發生?
我地係一條船,唔該唔好做花生友
我有搵過人幫手架 你覺得我係想做花生友咩
我係其中一位12號Cancel Flight 既旅客,同時都係前機場職員。
香港機場無論咩事都會開放,12號風球都照serve旅客
其實我無怪到示威者身上,加上arrival 係有留小路俾旅客走,拎行李只需要小心拖行李車行去巴士站就得~
因為我清楚知道香港情況有幾嚴重
有航空會出email 通知旅客,但online check in會繼續運作
呢方面係航空公司問題
但我認為有旅客真係會嬲 或 割席,所以要向旅客SAY SORRY
佢地吾體諒都無辦法,吾係人人都可以理解
呢刻只需要集氣大家齊上齊落,需要改善既地方改,有集會盡量出去。
pppppppppppppp
pish
lm
推唔郁都照推
時代革命第二波--經濟上打敗親共財團

真香港人在2019年6月開始的大時代付出了大量傷痛、血汗和生命代價,令自由世界的人民領略到真香港人對抗中共港共的不公義的無比勇敢與極高智慧,全世界都肯定真香港人是最偉大的民族之一。中共的卑劣手段及與民為敵惡魔本性令真香港人更堅定雙普選及民族自決才是未來的出路。

因此我們應該進入下一波時代革命:在經濟上趕走親共財團與用貪腐養大的中聯辦(至少要他們減血九成),這些官商勾結財團是會牢牢掌握佢地嘅不公義制度。我們應該建立抗共經濟,區別於親共財團,我們要通過與歐美的聯繫說服歐美(包括香港人權法等等方式)制裁香港的親共財團的出口及其他經濟活動,同時保持讓真香港人的抗共經濟保持免稅、免制裁優惠。

我們絕對可以在這個全球經濟轉型時創造奇蹟,理由如下:

1.香港人的經濟活力、專業精神、全球網絡非常適合industry 4.0及因中美貿易戰需重建的供應鏈,我們可以建立flexible workshop同技術為本製造靈活的訂單;

2. 香港在90年代有大量的工業技術人才,我們可以利用網絡聯繫重啟他們的技術talent (例如在連登中發表「職得做xxx的入黎」,我們可以製造出比淘寶優質的產品,真香港人現正開始大量參與使用及研發人工智能可以擴展我們的生產能力千倍或萬倍,因此我們可以製造出與淘寶一樣versatile 豐富多彩的產品系列 https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/janakirammsv/2019/08/12/why-aiot-is-emerging-as-the-future-of-industry-40/amp/;

3. 有足夠的香港及海外資金願意投資香港的抗共經濟,尤其是建立的人網絡為產品增值,industry 4.0的產品可以由全球供應鏈合作而成,真香港人正是適合在其中扮演agents;

4. 抗共經濟可以在香港本土迅速成長,我們可以借助文宣的經驗說服香港人大量購買使用抗共經濟的產品;

5.可以考慮用非牟利捐款形式開始智囊及商會,團結越多人越成功,協調logistics 也是真香港人能夠做得最好的。商會也要分辨是否有親中商人混入真香港人經濟圈;

6.真香港人投入新經濟一定會得到全世界的支持,因為industry 4.0正是需要真香港人的特質作為領頭羊,而不是中共貪腐結構下的工業人。不可否認,中國的industry 4.0是相當領先,但他們搞的并非歐美期望的將部分workshop留在歐美(global players,regional segmentation),真香港人就可以做得到 https://www.google.com/amp/independenttelegraph.com/big-data-analytics-in-manufacturing-industry-market-2018-global-industry-insights-by-global-players-regional-segmentation-growth-applications-major-drivers-value-and-foreseen-till-2023-360-mar/10793/amp/;

7. 要達到經濟獨立并最終令中共給予真香港人雙普選,我們仍然要間中用抗爭用選票打低親中建制,但請真香港人be water,盡量不要流血或被捕。

本人上述建議只是拋磚引玉,請更多專家們為抗共自主經濟出謀劃策。

光復香港時代革命
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞